Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’

Les van VitesARNHEM - Vitesse staat bij de hervatting van de competitie onder hoogspanning. De Arnhemse club moet uit de crisis opstaan. Bij de eredivisionist zijn alle ogen gericht op de nieuweling Keisuke Honda. ,,We hebben een langzame Honda”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Hij gaat 40 kilometer per uur in de vijfde versnelling met de handrem er op. Maar hij kan wél voetballen.”

Vitesse maakt zich na de interlandbreak op voor de clash met Sparta, zondag om 16.45 uur op Het Kasteel. In Arnhem keren de internationals Matus Bero, Eli Dasa, Thomas Buitink, Armando Obispo en Danilho Doekhi weer met nieuwe energie terug. Tim Matavz vliegt zelfs naar Nederland met een doelpunt en een assist op zak bij Slovenië tegen Polen.

Bondscoach van Cambodja

Honda maakt zijn opwachting na een trip als bondscoach van Cambodja. Met een gelijkspel tegen Mongolië (1-1) en een nederlaag in de WK-kwalificatie in Hongkong (2-0). De Japanner is speelgerechtigd, nu de werkvergunning binnen is. Dan is het de vraag wat coach Leonid Sloetski doet. Gunt hij zijn nieuwe oogappel meteen speeltijd?

,,We zijn wel benieuwd”, zegt Courbois. ,,De vraag is of hij gaat spelen. En op welke plek? En hoe ziet het systeem van Sloetski er dan uit?”

Afwachten

Vooralsnog is afwachten het devies van Courbois. ,,Of Honda de man voor de toekomst is? Hij is een tijdje van de radar geweest. Hij voetbalde in Australië. Zijn discipline is super. En hij brengt ook ervaring mee. Hij is een langzame Honda, ja. Maar zijn voetbalkwaliteiten zijn bekend. Het zou mooi zijn als hij van extra waarde kan zijn.”

Dat geldt zeker voor coach Sloetski. De Rus staat onder druk. De achterban mort, de kritiek op zijn voetbal neemt hand over hand toe. Pikant is dan de hervatting tegen Sparta. Daar is met Henk Fraser uitgerekend de vorige trainer van Vitesse werkzaam.

Fraser

,,Fraser is onze succesvolste trainer ooit”, zegt Courbois. ,,Hij heeft in 2017 de KNVB-beker gewonnen (de enige grote prijs in de clubhistorie, red.). Dat vergeten wij nooit.”

Fraser werd twee jaar geleden ontslagen. Sloetski wordt nu stevig in het zadel gehouden door clubeigenaar Valeri Oyf. ,,Maar de komende twee wedstrijden liggen echt onder een vergrootglas”, vindt Courbois. ,,We hebben resultaat nodig en fatsoenlijk voetbal. Na de uitwedstrijd bij Sparta wacht Heerenveen uit. Dit is een zwaar programma. Ik ben daarom terughoudend. Ik word op dit moment niet warm van Vitesse. Ik verwacht bij Sparta met hangen en wurgen een gelijkspel.”

Volledig scherm
Les van Vites. © Videostill