Volledig scherm
Alexander Büttner in actie in de Europa League voor Vitesse tegen Lazio Roma. © ANP Pro Shots

Büttner moet gaan leven als een échte prof

ANALYSEARNHEM - Alexander Büttner is bij Vitesse verbannen naar het beloftenteam. De Doetinchemmer staat daarmee op een kruispunt van wegen. Alweer. Hangt hij verder aan het verleden, dan eindigt zijn carrière onherroepelijk in misère. Kiest de Achterhoekse voetbalprof voor Het Gevecht, dan komen zijn kwaliteiten wellicht weer boven drijven.

Wellicht, want scepsis is alleszins gerechtvaardigd. Eigenlijk bevindt Büttner (28) zich sinds zijn overstap naar Manchester United al in de schaduw van zijn loopbaan. United is een droomtransfer. Een eenvoudige Achterhoeker, niet eens international of ster bij Ajax, mag in 2012 zomaar naar één van de grootste clubs van de wereld.

Maar Büttner kan die weelde helemaal niet aan. Hij houdt er in Engeland een geheel eigen topsportdieet op na. Een blaadje sla en schijfje tomaat bij een broodje shoarma geldt als groente, is die dagen een gevleugelde uitspraak. Coach David Moyes, een health freak, ziet niets in de Doetinchemse back.

Dinamo

Manchester is te hoog gegrepen voor Büttner en dat is helemaal niet erg. Zelfs voor menig topvoetballer is United niet weggelegd. Maar Dinamo Moskou is na Engeland dan toch een heel mooie uitvalsbasis.

Het wordt ook in Rusland allemaal niets. De club raakt in financiële nood, alle topverdieners moeten weg. De Moskovieten raken alleen Büttner maar moeilijk kwijt. Een uitstapje naar Anderlecht biedt hoop, maar in Brussel wordt niemand enthousiast van zijn voetbalkunsten. Hij is gewoon een aardige gozer, die door overgewicht niet fit te krijgen is.

Dat merkt Jurgen Seegers dan al. De huidige fysiektrainer van Vitesse is op dat moment werkzaam bij de Belgische club.

Vitesse

Het is juist Vitesse, dat Büttner in januari 2017 wegrukt uit Moskou. In Arnhem krijgt de back een kans zijn carrière nieuw leven in te blazen. De verdediger gaat het avontuur aan. Pakweg 10 kilo te zwaar.

Wat volgt, is een somtijds bizar epos. Büttner rent zich een slag in de rondte op Papendal. Schrijnend zijn de momenten dat hij, het kotsen nabij, over de railing langs het trainingsveld hangt. Uitgeput en uitgewoond na sprintoefeningen en duurwerk.

Maar, het moet gezegd, na een half jaar knokt hij zich dan toch terug. En in de zomer van 2017 lijkt de wedergeboorte compleet. Büttner is afgetraind. Fit, scherp en sterk. Hij overtuigt iedereen.

Kantelpunt

Het blijkt, uiteindelijk, slechts een opleving. In de herfst is Nice het keiharde kantelpunt. Büttner wordt aan alle kanten voorbijgelopen. Naderhand stelt hij doodleuk dat hij zijn wissel in de rust niet begrijpt. De opmerking tekent zijn verwrongen zelfbeeld. De Doetinchemmer is eerder levensgenieter dan topsporter.

De val van Büttner kan daarom ook niet uitblijven. Langzaam verliest hij de aansluiting bij Vitesse. Ondanks waarschuwingen van de staf en trainer Henk Fraser. De Doetinchemmer mist het vuur en de discipline en verschijnt zelfs te laat voor de training. Hij wordt, letterlijk, links ingehaald door Lassana Faye en zit ten slotte tegen PSV niet eens meer bij de wedstrijdselectie.

Demasqué

Na de jaarwisseling volgt het demasqué. Büttner moet in januari op en top terugkeren bij Vitesse. Maar daarvan is, zo blijkt uit metingen, geen enkele sprake. De Achterhoeker komt niet in de buurt van een vereist vetpercentage van 10 tot 12 procent. Na Manchester United, Dinamo Moskou én Anderlecht zet ook Vitesse de half-fitte Büttner op een zijspoor. Zijn marktwaarde daalt verder, zijn imago verbrokkelt.

Een winterse transfer heet daarmee ‘een oplossing’ in Arnhem. De kans dat er nog sprake is van een buitenkans, is daarbij wel verdwenen. Büttner vecht nu voor zijn kans op geloofwaardigheid. Hij moet het leven van een échte prof gaan leiden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.