Volledig scherm
Ludovit Reis van FC Groningen in duel met Thulani Serero van Vitesse © BSR Agency

Clark bezorgt zwak Vitesse reddingsboei in play-offs tegen Groningen

GRONINGEN - Vitesse heeft een krachttoer nodig om de finale van de play-offs te halen. Na een zwakke beurt bij FC Groningen moet de Arnhemse club in de return dinsdag een 2-1 nederlaag wegpoetsen. De uitgoal van Max Clark levert de Gelderse eredivisionist een belangrijke reddingsboei op.

Vitesse zakte zaterdagavond in Groningen stevig door de ondergrens. Onsamenhangend voetbal, voortdurend balverlies, een gebrek aan automatismen en aanvallende onmacht typeerden het Arnhemse spel. Uiteindelijk werd in de Euroborg vooral de schade beperkt.

Coach Leonid Sloetski passeerde voor het duel Alexander Büttner. De Rus koos voor Navarone Foor als controleur en zette Matus Bero op het middenveld op de linkerflank. Thomas Buitink had geen last van liesklachten meer en startte in de spits. Tim Matavz begon zo op de bank.

Sloetski moest na 19 minuten al van zijn plan afstappen. Bero raakte na een overtreding van Deyovaisio Zeefuik geblesseerd aan de enkel. De Groningse verdediger ontsnapte met de charge aan rood, Büttner kwam vervolgens alsnog bij Vitesse.

Dramatisch niveau

De Arnhemse equipe begon redelijk, maar zakte daarna weg tot een dramatisch niveau. Groningen had meer balbezit en kreeg volop kansen. Maikel van der Werff haalde een inzet van Mimoun Mahi van de lijn. De aanvaller van Groningen schoot ook nog net naast. Daarbij werd een treffer van Kaj Sierhuis afgekeurd vanwege buitenspel. Vitesse kwam niet verder dan speldenprikjes.

Op slag van rust leidde balverlies van Martin Ødegaard de 1-0 in. Ritsu Doan kwam nu vrij. Zijn inzet werd door doelman Remko Pasveer nog gestopt, maar in de rebound sloeg Mahi toe. Het zwakke moment van Ødegaard stond model voor Vitesse. Ook de Noor kon niet overtuigen.

FC Groningen sloeg na rust nogmaals toe. Max Clark vloerde na 56 minuten Zeefuik in het strafschopgebied. De penalty werd door Samir Memisevic gedecideerd binnen geschoten: 2-0.

Rijp voor slachtbank

Vitesse was daarna rijp voor de slachtbank. Groningen drukte en kreeg kansen. Maar vanuit het niets sloeg de Arnhemse formatie toe. Clark zorgde na 70 minuten na een fraaie aanval op aangeven van Büttner voor de 2-1.

Die uitgoal was zeer belangrijk voor Vitesse. Maar uiteindelijk had zelfs de gelijkmaker er in de Euroborg nog ingezeten. In het slotoffensief kreeg Thulani Serero een opgelegde kans. Hij schoot alleen voor keeper Sergio Padt zelf, waar afleggen op Foor beter was geweest.

Vitesse heeft nu aan één doelpunt in de return in GelreDome genoeg om de play-offs te bereiken.

FC Groningen-Vitesse 2-1 (1-0)

45. mahi 1-0, 56. Memisevic 2-0 (strafschop), 70. Clark 2-1

Gele kaarten: Zeefuik (FC Groningen), Foor (Vitesse)

FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Handwerker; Doan, Bruns (85. Van de Looi), Reis, Warmerdam; Mahi (76. Hrustic), Sierhuis (70. Gladon).

Vitesse: Pasveer; Karavaev, Van der Werff, Doekhi, Clark; Ødegaard, Serero, Foor, Bero (19. Büttner); Buitink (46. Matavz), Linssen (81. Dauda).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.