Courbois: Bloed aan de paal tegen Fortuna

LES VAN VITESARNHEM - Vitesse is in de ban van de Airborne-wedstrijd. De eredivisionist herdenkt zaterdag op grootse wijze de Slag om Arnhem van 1944. Tegenstander is Fortuna Sittard. Oer-supporter Bjorn Courbois stelt in De Les van Vites eisen: ,,We willen bloed aan de paal zien tegen Fortuna.”

Courbois uit zich, uiteraard, in spreekwoordelijke zin. Maar de Airborne-wedstrijd is wel het decor van de revanche. Vitesse heeft een wanvertoning tegen PSV achter de rug. Met een smadelijke 5-0 nederlaag en angst in het voetbal.

Het credo van Courbois is aanvallen tegen Fortuna, geheel naar de oorspronkelijke voetbalvisie van Vitesse. ,,Leonid Sloetski is een aardig man”, zegt de ras-supporter. ,,Maar onder hem speelt Vitesse niet het voetbal dat we als liefhebber heel graag zien.”

Stormloop

Volledig scherm
Vitesse is in de ban van de Airborne-wedstrijd. De eredivisionist herdenkt zaterdag op grootse wijze de Slag om Arnhem van 1944. Tegenstander is Fortuna Sittard. © DG

Fortuna leent zich perfect voor een stormloop, waar de fan warm van wordt. ,,Als er een tegenstander is, waartegen je vol op de aanval kunt spelen, is het Fortuna Sittard wel. Het is aan Sloetski om dat te laten zien.”

De spelers moeten zich ook rehabiliteren, na een zwak optreden in Eindhoven. En dat geldt niet alleen voor de verdedigers Armando Obispo of Julian Lelieveld. ,,Oussama Tannane mag er wel een keer eentje in knallen voor Vitesse”, stelt Courbois. ,,En Riechedly Bazoer moet zich maar eens laten zien.”

Reputatie op het spel

Voor Vitesse staat tegen Fortuna Sittard een reputatie op het spel. De Gelderse club is nu elf jaar ongeslagen in de Airborne-wedstrijd (vijf zeges en zes keer een gelijkspel). In 2007 werd verloren, van De Graafschap (0-2).

Quote

Ik hoop op een memorabele avond

Bjorn Courbois

Fortuna heeft daarbij deze competitie nog niet gewonnen. En Vitesse verloor slechts één van de laatste negen thuiswedstrijden tegen de Limburgers in de eredivisie (zes keer winst, twee keer gelijk). Fortuna won overigens in januari 2019 nog wel van Vitesse, maar dat was in Sittard (2-1).

,,De Airborne-wedstrijd is voor Vitesse altijd een feest”, weet Courbois. ,,Het is een eerbetoon aan de veteranen en oorlogsslachtoffers. Ik hoop op een memorabele avond.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.