Volledig scherm
Tim Matavz (wit shirt) is de spits van Vitesse. De aanvalsleider staat in 2018 nog droog. © ANP Pro Shots

Crisis Vitesse zit in groot gebrek aan scorend vermogen

ARNHEM – Voor Henk Fraser dreigt het ontslag bij Vitesse. In crisisberaad bespreekt de clubleiding de noodtoestand bij de eredivisionist, waarbij het hoofd van de trainer nu al dagen op het hakblok ligt. Wat bij de sportieve malaise in het Arnhemse kamp vooral opvalt, is een groot het gebrek aan scorend vermogen. Vitesse staat nu op een reeks van 56 schoten zonder één enkel doelpunt.

Vitesse is voorin onmachtig, zo blijkt uit de cijfers van statistiekenbureau Gracenote. Ter vergelijking: bij NAC, afgelopen week opponent in de eredivisie, vielen er 6 doelpunten uit de laatste 56 schoten. Vitesse scoorde voor het eerst sinds de maanden april en mei 2017 niet in drie opeenvolgende eredivisiewedstrijden.

De reeks bestaat nu uit de duels met Heracles (0-0), Roda JC (3-0) en NAC Breda (1-0). Vorig seizoen trad een zelfde cyclus op tegen Excelsior (1-0), Feyenoord (0-2) en FC Utrecht (1-0). Maar Vitesse won in die periode wel de KNVB-beker.

Alternatief ontbreekt

Volledig scherm
Het vertrek van Milot Rashica weegt zwaar bij Vitesse. © pro shots

De aanvallende problemen bij Vitesse hebben meerdere redenen. Allereerst is er vormverlies. Spits Tim Matavz heeft in dit kalenderjaar, mede door vier wedstrijden schorsing, nog niet gescoord. Zijn laatste doelpunt dateert van 23 december 2017, uit bij PSV. Alternatieven zijn er niet. Luc Castaignos valt dit jaar door de mand in Arnhem.

Maar de noodtoestand komt ook voort uit een beleidskeuze in Arnhem. De clubleiding verkocht in de laatste dagen van de winterse transferperiode sterspeler Milot Rashica aan Werder Bremen. Dat leverde miljoenen op, maar had ook zijn weerslag op de prestaties en aanvalskracht van de Arnhemse club. Vanaf de flank van Rashica kwam grofweg 70 procent van de goals van Vitesse voort. Roy Beerens heeft die leemte (nog) niet kunnen opvullen.

Vitesse wacht nu als sinds 11 maart op een doelpunt. Dat was, opmerkelijk genoeg, een goal van Navarone Foor tegen FC Utrecht. Een doelpunt van een middenvelder.

Geen club in de eredivisie staat in de beslissende fase van de competitie in de aanval nu langer droog dan Vitesse. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.