Volledig scherm
Edward Sturing (midden) geeft uitleg op de training van Vitesse. © BSR Agency

Edward Sturing evenaart als ‘Comeback-kid’ bij Vitesse NEC’er Leen Looijen

ARNHEM - Edward Sturing start zijn vijfde periode als trainer van Vitesse. Met die nieuwe termijn evenaart hij Leen Looijen, die NEC als coach ook vijf keer onder zijn hoede heeft gehad. Met 142 wedstrijden heeft de Eerbeker de meeste wedstrijden van de Arnhemse club in de eredivisie als coach op zak.

Sturing (56) is door Vitesse aangesteld als opvolger van de Rus Leonid Sloetski, die in november is vertrokken. Zijn doel voor dit seizoen is Europees voetbal.

Tegen Fortuna Sittard (zaterdag 18.30 uur) begint Sturing officieel aan zijn vijfde periode als (interim-) trainer bij Vitesse. Zo evenaart hij volgens statistiekenbureau Opta Sports Looijen als trainer die in de meeste verschillende periodes werkzaam was als hoofdtrainer bij dezelfde eredivisieclub. Interim-dienstverbanden meegerekend.

Periodes als trainer bij dezelfde club

Edward Sturing, Vitesse: 5
Leen Looijen, NEC: 5
Ron de Groot, NEC: 4
Dolf Roks, Sparta Rotterdam: 4


Mooie cijfers

NEC bedient zich wel vaker van die constructie. Ron de Groot is nu viermaal als (interim)trainer in De Goffert actief geweest.

Sturing geldt als icoon van Vitesse. Hij kwam tot 229 eredivisieduels voor de Arnhemse club. Alleen Theo Bos (369 duels) en John van den Brom (324) kwamen vaker in de eredivisie voor de club uit de hoofdstad van Gelderland uit.

Sturing neemt mooie cijfers mee voor zijn klus, stelt Opta Sports. Tot dusver bleef hij bij de start van zijn periode als hoofdtrainer telkens nog ongeslagen. De Eerbeker begint nu wel voor de eerste keer met een uitduel.

Eerste duels Edward Sturing als trainer Vitesse

31-10-1999: Vitesse-FC Utrecht 3-1
07-12-2001: Vitesse-De Graafschap 2-1
05-04-2003: Vitesse-FC Groningen 0-0
14-04-2018: Vitesse-Sparta Rotterdam 7-0

Volledig scherm
Edward Sturing bij de warming-up van Vitesse © BSR Agency