Volledig scherm
Clubsymbool Hertog van Vitesse maakt zijn vlucht door GelreDome. © ANP Pro Shots

Eigenaar Vitesse hoeft straks voor het eerst geen miljoenenverlies te dekken

ARNHEM - Het succes van Vitesse is volgend seizoen pas terug te zien in de boekhouding. Voor dit jaar noteert de Arnhemse club opnieuw een fors miljoenenverlies.

Alexander Tsjigirinski draagt volgend seizoen niets meer bij op de rekening van Vitesse. De Russische clubeigenaar hoeft dan voor het eerst sinds de overname van de Arnhemse club in 2010 geen gat in de begroting te dichten. Voor het afgelopen boekjaar, 2016-2017, heeft de oligarch uit Moskou de portemonnee nog wél stevig getrokken. De Gelderse eredivisionist noteert een verlies van 10,2 miljoen euro.

Giften Tsjigirinski

Vitesse leunt in de financiële huishouding op de giften van Tsjigirinski (54). Hij heeft dit decennium al 140 miljoen euro in zijn club gestoken. Na de grove budgetoverschrijdingen onder leiding van zetbaas Merab Jordania, tot een jaartekort van zelfs 24,5 miljoen euro, is er sinds de zomer van 2013 een forse bezuinigingsoperatie in Arnhem op touw gezet.

De tekorten, die zijn opgebouwd uit posten als salariskosten, stadionhuur, winstpremies, jeugdopleiding en vervoerskosten, zijn op voorspraak van de eigenaar enorm teruggebracht. Ten opzichte van het seizoen 2015-2016 is het verlies van Vitesse nu met 3,1 miljoen euro verminderd.

Lees verder onder de graphic.

Volledig scherm
Resultaten van Vitesse in de afgelopen jaren. © Marcel Kuster/ DG

Hand op de knip

Tsjigirinski dekt de gaten in de begroting bij Vitesse trouw af. De Rus heeft zo afgelopen jaar 6 miljoen euro bijgelapt. Voor het nieuwe seizoen kan hij de hand op de knip houden. Want dan betaalt zich het succes van de KNVB-beker, de deelname aan de Europa League én het leeuwendeel van de transfers van deze zomer uit. In dit boekjaar zijn alleen de vergoedingssommen voor Kevin Diks en Ricky van Wolfswinkel opgenomen.

Volledig scherm
Alexander Tsjigirinski (links) op de tribune bij Vitesse. Uiterst rechts Joost de Wit. © Orange Pictures

,,In de cijfers die we nu overleggen, zie je het sportieve succes niet terug’’, beaamt algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse. ,,Maar we maken echt stappen. Op de balans staan nu vooral de kosten van het jubileumjaar. De winst wordt opgenomen in het volgende financiële seizoen. Dan gaat het om miljoenen uit tv-gelden, de KNVB-beker en de Europa League. En de zeer lucratieve transfers van Yuning ZhangMarvelous NakambaEloy Room en Valeri Qazaishvili. In het volgende boekjaar komen we op de nullijn uit.’’

Tsjigirinski stuurt daar ook nadrukkelijk op aan. Hij blijft Vitesse steunen, maar wil zijn bijdrage wel structureel verminderen. ,,De strategie is break-even te draaien’’, zegt De Wit. ,,Dat is een situatie waarin transfers een mogelijk klein operationeel verlies afdekken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement