‘Europees voetbal, ook zonder Matavz en Linssen’

les van vitesVitesse mikt op Europees voetbal. Ook nu de doelpuntenmakers Tim Matavz en Bryan Linssen vertrekken. ,,Dan wens ik onze nieuwe technisch directeur Johannes Spors veel succes”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Want de hele wereld zoekt een scorend spits.”

Het seizoen is voorbij, maar voor Vitesse wacht een drukke zomer. In Arnhem moet een nieuwe selectie worden neergezet. Zonder groot budget. De coronacrisis treft ook de Gelderse eredivisionist keihard.

,,We zetten met Europees voetbal hoog in”, weet Courbois. ,,Vitesse betaalt hoge salarissen. Doe je minder, dan moet je de ambities bijstellen. We strijden dus ergens voor.”

Sluipschutter

Speerpunt in het beleid van Vitesse is de vervanging van Matavz en Linssen. De Sloveen zag vorig jaar een overgang naar Besiktas afketsen. Er is nog altijd interesse uit Turkije. Ook China is in beeld. Linssen zit in onderhandelingen met Feyenoord. Coach Dick Advocaat wil de sluipschutter hebben, maar het bod van de Rotterdamse club is tot dusver te laag.

,,Vitesse moet 25 goals vervangen”, rekent Courbois voor. ,,Ga er maar aan staan. Dat is voor Spors een stevige klus.”

Gerevancheerd

,,Positieve noot is dat Vitesse en Remko Pasveer samen verder willen”, vervolgt Courbois. ,,Hij keepte afgelopen seizoen prima. Hij heeft zich bij Vitesse prima gerevancheerd (na een matig eerste jaar, red.). Al is hij mij afgelopen competitie te vaak man van de match geweest. Als een keeper die eer krijgt, zit het niet goed in het team.”

De flirt van Mark Diemers met Vitesse - een open sollicitatie - zorgt voor enig onbegrip. ,,Prima speler, maar dan moet je geld hebben”, zegt Courbois. ,,Hij is een aanvallende middenvelder. Maar wij hebben Riechedly Bazoer en Oussama Tannane al. En die verdienen bij Vitesse het meeste geld. Die moeten spelen. Diemers kan alleen als er al voorgesorteerd op het vertrek van Bazoer of Tannane. Maar met deze markt vraag ik me af of dat het geval is.”

Puzzel

De bal ligt zodoende bij Spors. ,,Hij heeft een puzzel die niet binnen een maand is opgelost”, weet Courbois. ,,Hij is een beginnende technisch directeur. Hij mag het laten zien. Hij heeft wel een voordeel: Hij komt bij de mooiste club ter wereld terecht.”

De mooiste club? ,,Ja, dat is Vitesse. Natuurlijk weet ik dat zeker. Het is een ziekte. Een mooie ziekte. En ik wil er ook niet van genezen.”

De Les van Vites met Bjorn Courbois.
Volledig scherm
De Les van Vites met Bjorn Courbois. © videostill