Flink verlies Vitesse door slechte transferzomer en missen Europees voetbal

videoVitesse heeft een financieel rampseizoen achter de rug. De Arnhemse club noteert over het boekjaar 2018-2019 een verlies van liefst 16,5 miljoen euro. De eredivisionist betaalt letterlijk de rekening voor een bar slechte transferzomer en een jaar zonder Europees voetbal.

De grote verliezen bij Vitesse zijn ‘zorgwekkend’, verklaart algemeen directeur Pascal van Wijk. De gaten in de begroting worden wel gedicht door clubeigenaar Valeri Oyf. De Rus legt miljoenen bij in de financiële huishouding van de eredivisionist. Maar er worden in Arnhem ook bezuinigingen doorgevoerd.

,,Er zijn daartoe afgelopen jaar al maatregelen genomen”, stelt Van Wijk. ,,We zagen de problemen aankomen. Er zijn geen gedwongen ontslagen gevallen, maar we hebben de bezetting op de werkvloer wel teruggebracht. In totaal zijn twintig banen afgevloeid.”

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP


Zetbaas
Vitesse overlegt al jaren slechte cijfers. De Arnhemse club stevende vanwege de regels voor Financial Fair Play (FFP) in 2013 zelfs af op uitsluiting van Europees voetbal. Onder leiding van zetbaas Merab Jordania steeg het tekort tot een recordhoogte van 24,5 miljoen euro.

Ditmaal staan de verliezen vooral in schril contrast tot het boekjaar 2017-2018. In dat seizoen kwam de club nog uit op een winst van 9 miljoen euro. ,,Het verschil tussen die twee financiële jaren bedraagt dus 25 miljoen euro”, beaamt Van Wijk. ,,In negatief opzicht. Dan is het zeker schrikken.”

Lauwe transferzomer

De directeur noemt het jaar 2017-2018 ‘uitzonderlijk’. Vitesse oogstte na de winst van de KNVB-beker in 2017. De deelname aan de groepsfase van de Europa League leverde miljoenen extra op. Daarbij beleefde de club een uiterst lucratieve transferperiode.  Dat zorgde voor een plus van 15,5 miljoen euro. 

Vitesse-speler Matus Bero.
Volledig scherm
Vitesse-speler Matus Bero. © BSR Agency

,,Maar vorig jaar zomer was de transferperiode juist erg lauw”, stelt Van Wijk. ,,Zonder die inkomsten resten gaten in de begroting. Dat geldt eigenlijk voor elke club in de eredivisie. Dat we de groepsfase van de Europa League niet bereikten, kwam daar nog eens bij.”

Kapitaal op het veld
Vitesse noteert over het vorige seizoen nu een negatieve transferbalans van 3,3 miljoen euro. Met de komst van hoofdcoach Leonid Sloetski is vooral geïnvesteerd in spelersmateriaal. Er zijn onder andere miljoenen uitgegeven voor de komst van Matus Bero en Hilary Gong. Het budget voor de selectie is met 10 miljoen euro verder ook gelijk gebleven.

,,Dat is een strategische keuze”, legt Van Wijk uit. ,,We willen presteren. We hebben kapitaal op het veld gezet. Daarvan moeten we in de toekomst weer profiteren.”

150 miljoen euro

Sinds de overname is er door de Russen 150 miljoen euro in Vitesse gepompt. De Arnhemse club werkt met een jaarbegroting van 26 miljoen euro. Oyf blijft ambitieus.

,,Ik voel voor Vitesse zekerheid met deze eigenaar”, zegt Van Wijk. ,,Hij geeft garanties af (Oyf dekt op voorhand tot medio 2022 de tekorten, red.). We voeren in de clubleiding constructieve gesprekken met hem. Hij is betrokken en bekijkt onze wedstrijden. In de zomer is gesuggereerd dat de eigenaar met de bezuinigingen de club ‘verkoopklaar’ zou maken.’’

,,Maar daarvoor is geen enkele indicatie. De eigenaar wil sportief resultaat, met Europees voetbal. Dat is glashelder. Maar hij wil ook een financieel gezonder huishouding. De inkomsten moeten dan omhoog en de tekorten moeten verminderen.”

Voor volgend boekjaar zien de cijfers er op voorhand al beter uit. Dan tellen de gelden uit de transfers van onder andere Vyacheslav Karavaev (8 miljoen euro), Thulani Serero (1 miljoen euro) en Marvelous Nakamba (1,2 miljoen euro aan doorverkooppercentage) in de jaarcijfers mee.

Vitesse-trainer Leonid Sloetski.
Volledig scherm
Vitesse-trainer Leonid Sloetski. © ANP/VI Images