Volledig scherm
Guram Kashia viert de 3-2 tegen FC-Utrecht. © Pro Shots

Goal Kashia bezorgt Vitesse zwaarbevochten zege in eerste finaleduel play-offs

ARNHEM – Vitesse ligt na een zenuwslopend eerste finaleduel van de play-offs op koers voor Europees voetbal. Een goal van clubicoon Guram Kashia bezorgde de Arnhemse club in de slotseconden de zwaarbevochten zege op FC Utrecht: 3-2. Na afloop liepen de emoties in GelreDome hoog op.

Vitesse opende uitermate zwak. FC Utrecht, waar de kersverse Ajax-aanwinst Zakaria Labyad op de bank begon, kreeg al snel twee goede kansen via Yassin Ayoub en Sander van de Streek. De ploeg van interim-trainer Edwin Sturing kroop daarna uit zijn schulp en was na 11 minuten tot twee keer toe dicht bij de openingstreffer. Eerst raakte Tim Matavz de paal, in de rebound trof ook Mason Mount het aluminium.

Laag tempo

Volledig scherm
Alexander Buttner (links) en Vitesse-player Guram Kashia vieren hun overwinning op FC-Utrecht. © Pro Shots

Daarna gebeurde er lange tijd weinig in Gelredome. Utrecht loerde op de omschakeling. Vitesse wilde wel, maar het tempo was te laag. De Arnhemmers kwamen lange tijd niet verder dan een kopbal van Matavz, Utrecht moest het doen met een schot van Ayoub op de vuisten van doelman Jeroen Houwen. Drie minuten voor de pauze sloeg Vitesse vanuit het niets toe. Mason Mount kopte een voorzet van Roy Beerens keurig in de verre hoek: 1-0.

Na rust nam de spanning de overhand. Bryan Linssen zorgde na 49 minuten voor gevaar, maar zijn inzet werd gepareerd door Utrecht-doelman David Jensen. De club uit de Domstad maakte vervolgens gelijk. Na 62 minuten kopte Ramon Leeuwin een hoekschop van de ingevallen Labyad van dichtbij binnen: 1-1.

Lobje

Volledig scherm
FC Utrecht speler Gyrano Kerk. © Pro Shots

Utrecht was daarna beter en was door Sean Klaiber dicht bij ene ruimere marge. Maar de goal viel na 78 minuten aan de andere kant. Na een voorzet van Navarone Foor belandde de bal voor de voeten van Linssen. Met een geniale lob gaf hij doelman Jensen het nakijken: 2-1.

Utrecht rechtte de rug en kwam opnieuw terug. Na 86 minuten schoot Labyad hard binnen: 2-2.

Beloning

Vitesse leek daarmee met een kater aan de return te moeten beginnen, maar het slotoffensief leverde zowaar nog de overwinning op. Guram kashia trok mee naar voren en kreeg de beloning voor zijn inzet. De Georgiër kopte in de slotseconden een vrije trap van Alexander Bütter binnen voor de 3-2.

Dat zorgde voor jubel bij Vitesse. na afloop was er evenwel toch enige schade. Mount liep tegen een gele kaart aan. Hij is voor de return geschorst.

Vitesse-FC Utrecht 3-2 (1-0).

42. Mount 1-0, 62. Leeuwin 1-1, 78. Bryan Linssen 2-1, 86. Labyad 2-2, 90. Kashia 3-2.

Toeschouwers: 14.236.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.
Gele kaarten: Kashia, Mount, Linssen (Vitesse), Strieder (FC Utrecht).

Vitesse: Houwen; Karavaev, Kashia, Miazga, Büttner; Serero, Mount, Foor; Beerens (89. Castaignos), Matavz, Linssen (83. Van der Werff).
FC Utrecht: Jensen; Troupée, Leeuwin, Janssen, Van der Maarel; Klaiber, Strieder (80. Kali), Van de Streek, Ayoub; Görtler, Kerk (57. Labyad).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.