Keisuke Honda betreedt met mondkapje het Nilton Santos Stadion, de thuishaven van Botafogo. Hij maakt zich op voor het duel in de Rio Cup tegen stadgenoot Bangu.
Volledig scherm
Keisuke Honda betreedt met mondkapje het Nilton Santos Stadion, de thuishaven van Botafogo. Hij maakt zich op voor het duel in de Rio Cup tegen stadgenoot Bangu. © BSR Agency

Honda maakt debuut met goal bij Botafogo; daarna gaat Braziliaanse competitie op slot

RIO DE JANEIRO - Keisuke Honda heeft zijn debuut gemaakt bij Botafogo. Met een goal nog wel. Maar dat is meteen ook zijn voorlopig laatste wedstrijd bij de Braziliaanse club. Ook in het Zuid-Amerikaanse land gaat de competitie op slot.

Honda (33) maakte in de winter de overstap naar Botafogo. Daarvoor stapte hij op bij Vitesse.

In Arnhem werd de Japanner op voorspraak van coach Leonid Sloetski binnengehaald om de sportieve crisis te bezweren. Dat draaide uit op een grote teleurstelling. De Aziaat was helemaal niet fit en miste dynamiek en snelheid. Hij voegde zo weinig toe aan de zwalkende Arnhemse formatie.

Exit bij Vitesse

Niet lang na het vertrek van Sloetski eindigde ook het avontuur van Honda bij Vitesse. Onder Interim-coach Joseph Oosting raakte hij al zijn basisplaats kwijt. Meer dan een bijrol zat er bij de eredivisieclub niet in. Hij leverde zijn contract in.

Bij Botafogo werd Honda begin februari als een held binnengehaald. Duizenden fans verwelkomden hem op het vliegveld van Rio de Janeiro. Maar ook in Brazilië moest de Japanner eerst aan zijn conditie en fysieke gesteldheid werken.

Strafschop 

Zijn debuut maakte Honda zodoende zondagavond pas. Hij scoorde wel meteen. De Japanner verzilverde een strafschop tegen Bangu. Dat vond plaats in een leeg stadion, vanwege het coronavirus. De stadgenoot kwam door Rhainer ook op gelijke hoogte: 1-1.

Voor Honda, die speelde met het rugnummer 4, duurde het debuut 58 minuten. Voorlopig heeft hij ook zijn laatste optreden er op zitten. De Braziliaanse voetbalbond (CBF) heeft de competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Keisuke Honda viert zijn goal met Rafael Navarro.
Volledig scherm
Keisuke Honda viert zijn goal met Rafael Navarro. © Getty Images