Honda raakt plek kwijt, Foor in basis bij Vitesse

VideoARNHEM - Joseph Oosting gooit het roer om bij Vitesse. De interim-coach haalt Keisuke Honda uit het elftal van de Arnhemse club. Navarone Foor krijgt een centrale rol bij de eredivisionist. Het systeem moet anders, te beginnen voor de kraker tegen Feyenoord.

Oosting is deze week aangesteld interim-trainer bij Vitesse. Hij volgt de Rus Leonid Sloetski op. De Drent gaat de crisis te lijf met een andere voetbalfilosofie.

Het Wolga-catenaccio gaat in de ban. De Arnhemse club kiest voor de Hollandse School, met pressing, doordekken en compacte linies.

Volledig scherm
Navarone Foor lost Keisuke Honda bij Vitesse af voor de centrale rol op het middenveld. © ANP Sport

Middenveld

Volledig scherm
Nouha Dicko heeft op het trainingsveld zijn plek in de basis afgedwongen. © BSR Agency

Oosting heeft daarvoor dynamiek nodig en zet op het middenveld een blok met Matus Bero en Navarone Foor. De Drent herkent de kwaliteiten van Foor, die voor stabiliteit zorgt.

Sloetski heeft de Nijmegenaar de voorbije anderhalf jaar veelvuldig gepasseerd. Bero is boven elke discussie verheven.

Oosting erkent dat Vitesse niet met Honda en Riechedly Bazoer op het middenveld uit de voeten kan. Dan wordt de Arnhemse formatie statisch en kwetsbaar. Dat betreft vooral de omschakeling naar de verdediging, als de linies kort op elkaar moeten staan.

Bazoer krijgt daartoe de voorkeur boven Honda, die vanwege een gebrek aan wedstrijdhardheid ook meer trainingsarbeid moet verrichten. Maar de zesvoudig Oranje-international moet wel veel meer brengen dan de voorbije weken. Ook de prestaties van Bazoer liggen onder een vergrootglas.

Rechtervleugel

Oosting keert bij Vitesse terug naar het 4-3-3-systeem. Hij heeft daarvoor de voorbije week vooral gepuzzeld met de plek op de rechtervleugel. Nouha Dicko, opgegroeid in een twee spitsen-systeem, heeft de Drent het meest overtuigd.

De huurling van Hull City heeft de concurrentiestrijd met Honda - ook daar getest - en Jay-Roy Grot gewonnen. Thomas Buitink wordt gezien als spits. Het talent van Vitesse moet Tim Matavz voor zich dulden.

Verdediging

Interim Oosting houdt de laatste linie van Vitesse overeind. De Israëliër Eli Dasa kampt met een enkelblessure. Armando Obispo heeft centraal achterin de slag gewonnen van de Tsjech Thomas Hajek.

Duidelijk is wel dat er een verbod komt op alleen maar lange ballen voor Remko Pasveer. De keeper kreeg die opdracht onder Sloetski, maar Oosting wil weer opbouwend gaan voetballen.

Bij Vitesse zijn Charly Musonda en Hilary Gong door knieblessures langdurig uitgeschakeld. Oussama Tannane is op de weg terug. Hij doet al delen van de trainingen mee. Maar de vleugelaanvaller zit nog niet bij de wedstrijdselectie.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Pasveer; Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark; Bero, Bazoer, Foor; Dicko, Matavz, Linssen.