Stadion GelreDome.
Volledig scherm
Stadion GelreDome. © ANP

Huurconflict GelreDome: Vitesse wil in gesprek met huisbaas

ARNHEM - Vitesse heeft de eigenaar en de exploitatiemaatschappij van stadion GelreDome uitgenodigd voor een gesprek. De Arnhemse club wil vanwege de coronacrisis af van de huur van het complex. De eredivisionist hoopt in een onderhoud ‘tot een redelijke oplossing voor alle partijen’ in het conflict te komen. 

Vitesse is deze week in de clinch geraakt met de exploitatiemaatschappij en de stadioneigenaar van GelreDome. Aanleiding is een brief, waarin de huur van het stadion ter discussie wordt gesteld. 

De Arnhemse club ziet de inkomsten door de coronacrisis drastisch dalen, terwijl de uitgaven ongewijzigd blijven. De eredivisie zit op slot, tenminste tot 1 juni. Voor de club verdwijnen de recettes uit wedstrijden. Dat zit onder andere in kaartverkoop, horeca en merchandising. Daar zijn per wedstrijd tienduizenden euro mee gemoeid.  

Kostenpost

Een grote kostenpost, buiten de salarissen van al het personeel, is de huur van het stadion. Vitesse betaalt op jaarbasis 1,8 miljoen euro aan GelreDome. Dat bedrag wordt in maandelijkse termijnen overgemaakt.  

De Arnhemse club wil nu een deel niet overschrijven.  ‘Gezien de overheidsmaatregelen kan de verhuurder de club voorlopig geen huurgenot verschaffen’, zo meldt Vitesse. 

Onzin

Stadioneigenaar Michael van de Kuit is verbolgen over de opstelling van Vitesse. Hij vindt de argumenten van de Arnhemse club onzin. De stadioneigenaar stelt dat de Russische clubeigenaar en oligarch Valeri Oyf de kosten voor de eredivisionist moet dragen.

,,Laat de Russische miljardair maar bijstorten’’, verklaart hij. Van de Kuit gelooft ook niet in de financiële noodzaak bij de eredivisionist. ,,Je hebt niet kúnnen en niet wíllen betalen.’’