Les van Vites: Nederlaag bij Heerenveen zegen voor Vitesse

Les van VitesARNHEM - De nederlaag bij Heerenveen is een zegen voor Vitesse. In Friesland is een einde gekomen aan het tijdperk Leonid Sloetski. De Arnhemse club zet een andere koers in. ,,Het vertrek van Sloetski leek sterk geënsceneerd”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Hij wist vooraf al dat verlies consequenties zou hebben.”

Sloetski stapte direct na de 3-2 nederlaag bij Heerenveen op. Daarmee kwam na anderhalf jaar een einde aan zijn avontuur bij Vitesse. De coach had zijn public relations prima voor elkaar, met een betoog na afloop. ,,Hij stond daar bijna met een lach”, vertelt Courbois. ,,Hij zal door Valeri Oyf (de clubeigenaar, red.) vooraf wel ingefluisterd zijn dat hij de eer aan zichzelf moest houden met een nederlaag. Ergens wist Sloetski ook wel dat dit er aan zat te komen.”

Een zegen voor de club

Vitesse krijgt een nieuwe trainer. Vooralsnog is Joseph Oosting de tussenpaus in Arnhem. De Drent regeert meteen met harde hand. De discipline is aangehaald voor laatkomers. De eredivisionist krijgt ook een herkenbaar, offensief systeem. ,,Dit is het beste voor Vitesse”, reageert Courbois op het vertrek van Sloetski. ,,De 3-2 nederlaag is echt een zegen voor de club.”

Volledig scherm
Les van Vites © DG

Dan nog deed het verlies in Friesland wel pijn. ,,Je zag het aankomen”, stelt Courbois. Met 2-0 voor en dan wordt het 2-2. Als supporter krijg je op een gegeven moment ook een fatalistische instelling. Ik zat er ook zo. Nou, kom dan maar op met die 3-2. Dat we die pijn helemaal voelen.”

Oosting wordt tussenpaus. Vitesse zoekt een nieuwe coach. Edward Sturing wordt geen hoofdtrainer. Alle seinen stonden op groen, maar wie het ook wordt, er wacht een helse klus. Anderhalf jaar lang is er niets gedaan aan de opbouw van achteruit. Aan fatsoenlijk voetbal. Er zijn geen automatismen of spelpatronen. ,,Je moet nu een trainer hebben die het lef heeft om offensief te spelen”, zegt Courbois. ,,Dat is heel makkelijk gezegd, maar vind die maar eens voor die mooie, maar ook aparte club die Vitesse is.”

Vitesse start onder Oosting meteen met de kraker tegen Feyenoord. Courbois hoopt op een teken van herstel. ,,Het is al mooi als het 1-1 wordt”, stelt hij. ,,Want de trainerswissel is dan daar, het lek is nog niet boven.”