Nouha Dicko overloopt John Goossens van ADO Den Haag.
Volledig scherm
Nouha Dicko overloopt John Goossens van ADO Den Haag. © BSR Agency

Linssen afwezig: Dicko in basis Vitesse

ARNHEM - Coach Edward Sturing posteert Nouha Dicko in de basis bij Vitesse. De Frans-Malinees is tegen FC Groningen de vervanger van Bryan Linssen. De clubtopscorer is geschorst. De nieuwelingen Joshua Brenet en Filip Delaveris zitten nog niet bij de selectie. Eli Dasa is er wel bij.

Vitesse reist met lichte zorgen af naar Groningen. Tim Matavz keert terug van de griep. Het is de vraag hoe lang de Sloveen kan spelen in het hoge noorden. De goalgetter krijgt wel de voorkeur boven Thomas Buitink. Het talent startte vorige week tegen ADO Den Haag nog, maar begint nu op de bank.

Tronstad

Sturing heeft ook zorgen op zijn middenveld. Daar viel afgelopen week Navarone Foor weg. Vitesse haalde in de winter Sondre Tronstad. De Noor is nu de logische keuze. Maar de Scandinaviër hield lichte spierklachten over aan zijn eerste wedstrijd, afgelopen week met Jong Vitesse. Ook in dit geval is de vraag hoe lang hij kan spelen.

Sturing ziet Dasa terug in de wedstrijdselectie van Vitesse. De Israëliër was door een enkelblessure twee maanden afwezig. Voor Brenet en Delaveris komt Groningen (aftrap zaterdag om 18.30 uur) in de ogen van de staf van Vitesse daarentegen te vroeg.

Hoffenheim-huurling Brenet mist nog inhoud. Hij heeft net een week getraind in Arnhem. De Noor Delaveris, in de winterse transferperiode overgenomen van Odds BK, traint nog apart van de groep. Hij komt ook uit de winterstop in Noorwegen.

Dicko

Dicko (27) wordt dit seizoen gehuurd van Hull City. Hij werd in de zomer van 2019 als multi-functionele aanvaller aangetrokken op voorspraak van Leonid Sloetski. De Frans-Malinees was in het twee-spitsensysteem van de Rus verzekerd van een basisplaats.

Onder Sturing belandde Dicko op de bank. De clubicoon veranderde allereerst van systeem. De Eerbeker koos voor drie aanvallers. Daarbij keerde Oussama Tannane terug van een knieblessure. De Marokkaan kreeg op de rechterflank de voorkeur.

Vier goals

Dicko start tegen Groningen vanaf de linkerkant. De Frans-Malinees deed veertien keer mee bij de Arnhemse club en scoorde daarin vier keer. De aanvaller leverde ook nog twee assists af.

Voor Vitesse is het duel in Groningen van groot belang. Met een weekeinde vol toppers (Utrecht-Ajax, PSV-Willem II en AZ-Feyenoord) kan de Arnhemse club terrein terugwinnen in de subtop van de eredivisie.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Pasveer; Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark; Tronstad, Bazoer, Bero; Tannane, Matavz, Dicko.