Volledig scherm
© Pro Shots

Maas wordt hoofdtrainer bij Cambuur

Rob Maas blijft niet beschikbaar voor Vitesse. De 46-jarige Eindhovenaar is komend seizoen de hoofdtrainer van Cambuur Leeuwarden, dat vorige maand degradeerde naar de Jupiler League.

Maas heeft in Friesland een contract voor één seizoen getekend met een optie voor een extra jaar. Hij is de opvolger van Marcel Keizer, die nog geen vier maanden na zijn aanstelling verrassend de overstap maakte naar Jong Ajax. Cambuur eindigde het afgelopen seizoen op de laatste plaats in de eredivisie en degradeerde daardoor naar de eerste divisie. Maas wacht de loodzware taak met Cambuur direct weer promotie af te dwingen.

,,Dit is een geweldige uitdaging voor mij", zegt Maas. ,,Ik heb hier als speler mogen spelen en ook als trainer ben ik hier een aantal keer geweest. Dan merk je dat het een geweldige club is waar het altijd vol zit en de mensen vol achter de club staan. We hebben gesprekken gevoerd met de club. We zijn enthousiast geraakt. Ik heb er heel veel zin in."

De benoeming van Maas komt zowel in Leeuwarden als in Arnhem op een onverwacht moment. Cambuur leek de pijlen gericht te hebben op Jong Oranje-trainer Fred Grim. Ook Bert Konterman leek een belangrijke kandidaat om Keizer op te volgen. Dat Maas vanochtend werd gepresenteerd, kwam voor veel Friezen dan ook als een verrassing.

Bij Vitesse lagen er ondanks het verloren seizoen plannen voor een verdere samenwerking met Maas. De oud-speler van Feyenoord volgde in de winterstop de naar Maccabi Tel Aviv vertrokken Peter Bosz op. Maas kreeg Vitesse echter niet meer aan de praat. De Arnhemmers belandde in een vrije val en sloten het seizoen zonder play-off-voetbal af op de negende plek in de eredivisie.

Hoewel Maas na de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente (2-2) de eer aan zichzelf hield en een maand later ook uit zijn contract liep, wilde de clubleiding hem graag in een andere functie behouden voor Vitesse. Zo gold Maas als belangrijke gegadigde om nieuwbakken hoofdtrainer Henk Fraser komend seizoen te assisteren. Die gesprekken zouden vanaf maandag, als technisch directeur Mo Allach terugkeert van vakantie, plaatshebben. Met Maas hoeft Vitesse dus niet meer in gesprek.

,,Het is echt niet zo dat hij ons nu met een probleem opzadelt", zegt algemeen directeur Joost de Wit. ,,Dit is een hele mooie kans voor hem. Ik heb gisterenmorgen met hem gezeten om over zijn toekomst te praten. Toen liet hij al weten dat dit eraan zat te komen. Dit is wat hij wilde en we hebben hem succes gewenst. Ik denk dat hij bij Cambuur zal slagen want ik vind hem nog steeds een hele goed trainer. "

Edward Sturing is een andere kandidaat, ook omdat Fraser al aangaf het liefst door een trainer met een Vitesse-achtergrond geassisteerd te willen worden.