Tim Matavz op typische wijze. De Sloveen scoort voor Vitesse, hier in het bekerduel met Heracles Almelo.
Volledig scherm
Tim Matavz op typische wijze. De Sloveen scoort voor Vitesse, hier in het bekerduel met Heracles Almelo. © BSR Agency

Matavz wil voor Vitesse schitteren tegen PSV

ARNHEM - Tim Matavz maakt zich op voor de kraker tegen PSV. De spits probeert met Vitesse zijn oude club pijn te doen. Op sportieve gronden.

Tim Matavz denkt nog weleens terug aan zijn jaren bij PSV. Maar niet met weemoed of treurnis. 

,,Daar was het mooi, hier is het mooi”, zegt de Sloveense spits, als hij over het trainingscomplex van Vitesse kijkt. ,,Ik ben blij dat ik in Eindhoven in de top heb gespeeld en dat ik bij Vitesse een nieuwe kans heb gekregen. Mijn jaren bij PSV beschouw ik zeker niet als verloren tijd. Er waren moeilijke periodes bij, maar het winnen van de KNVB-beker (2012, red.) vind ik nog altijd een mooi moment.”

Matavz (31) lijkt sinds zijn PSV-jaren niets veranderd. De Sloveen is vriendelijk, soms wat bedeesd en ook afwachtend. Juist voor dat laatste klonk in Eindhoven wel eens kritiek. ,,Ik ben altijd een spits geweest die loert op kansen”, stelt hij. ,,Soms zie je me niet. Daarna leg alles in een moment om de goal te maken.”

Verhoudingen

Hij heeft er veel succes mee gehad. Matavz is in de eredivisie goed voor tien tot vijftien doelpunten per jaar. Voor Vitesse wil hij zondag schitteren tegen PSV. 

,,Misschien kunnen we het PSV nog moeilijk maken”, stelt hij. ,,Maar normaliter halen zij een hogere eindklassering. Ik heb in de eerste twee seizoenen bij PSV meer dan veertig goals gemaakt. Dat voelde goed. We zijn alleen geen kampioen geworden en die druk is er altijd. Na het derde jaar in Eindhoven werd ik verkocht (aan FC Augsburg, red.). Bij Vitesse heb ik daarna het gevoel weer teruggekregen. Ik voel me hier thuis.”

Gaat hij dan nog lang door in Gelderland? ,,Er ligt geen nieuwe aanbieding van de club. Er is een kans dat ik na dit seizoen vertrek. Waarheen? Dat zou best een buitenlandse club kunnen zijn. Ik ben daar nu niet mee bezig. Ik wil bij Vitesse mijn beste seizoen ooit neerzetten en Europees voetbal halen. Ik sta op tien goals en wil er meer maken. Al was het maar om Bryan (Linssen, red.) nog bij te halen”, grapt hij.

Tandem Linssen-Matavz

Het duo maakt dit seizoen zestig procent van de goals van Vitesse. ,,In de toekomst wil ik graag terug naar Slovenië, om daar samen met mijn vrouw en kinderen bij mijn familie te zijn. Arnhem blijft voor mij een speciale plek en Eindhoven ook. Mijn kinderen zijn daar geboren en opgegroeid en daarom blijf ik voor altijd verbonden met Nederland.”

Natuurlijk ook dankzij de 88 eredivisiegoals waarop hij inmiddels staat. ,,Ik ben er trots op. Vorig jaar heb ik een zware blessure moeten overwinnen, anders waren het er misschien wel honderd geweest.”

Tim Matavz in het duel met Heerenveen.
Volledig scherm
Tim Matavz in het duel met Heerenveen. © BSR Agency