‘Mensen hebben geen zin in een koud stadion te zitten met lelijk voetbal’

LES VAN VITESARNHEM - Vitesse stapt van herfstdip over naar crisis. Een protest tegen coach Leonid Sloetski tijdens het duel met FC Groningen van afgelopen vrijdag tekent de onvrede bij de achterban. ,,Dit voelde je wel aankomen”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Er is volop irritatie.”

Vitesse heeft nu drie duels op rij verloren. Na de sof tegen ADO Den Haag (0-2) en de afgang tegen FC Emmen (2-1) volgde afgelopen vrijdag het voorlopige dieptepunt van dit seizoen met een nederlaag tegen FC Groningen. Het 4-4-2-systeem van Sloetski faalde, de defensie faalde. En het publiek antwoordde met fluitconcerten en boegeroep.

Courbois trok de hoodie niet over het hoofd en bleef op de Zuidtribune zitten. Maar een groep supporters trok boos naar de hoofdtribune en nam achter het coachingsvak van Sloetski plaats. Daarbij werd stevige kritiek geuit op de coach uit Rusland.

Quote

Vitesse steekt in een crisis, dat kunnen we niet ontkennen

Bjorn Courbois

,,Er heerst al weken onvrede op de tribune”, vertelt Courbois. ,,Ik zag achter me op Zuid wel wat gasten weg stiefelen. Ineens doken ze op de hoofdtribune op. Vitesse steekt in een crisis, dat kunnen we niet ontkennen.”

Ergernis 

De ergernis is wijdverspreid op de tribunes van GelreDome. ,,De organisatie staat niet goed”, stelt Courbois. ,,Dat zorgt voor onmacht en irritatie. En je ziet ook nog eens geen enkele verbetering. Er is geen enkele verandering. We gaan door in hetzelfde systeem. De trainer zet de poppetjes niet anders neer. Vreselijk.”

De Wissel tegen Groningen heeft kwaad bloed gezet bij de achterban. ,,Dat is bizar”, zegt Courbois. ,,Dan zet je Jay-Roy Grot in de spits voor Tim Matavz en in de rust zet je alles weer terug. Ja, dat is een motie van wantrouwen naar je eigen beleid. Verschrikkelijk.”

Toeschouwersaantallen

Het armetierige voetbal wordt uitgedrukt in teruglopende toeschouwersaantallen. En daar heeft Vitesse met het veel te grote onderkomen GelreDome toch al een imagoprobleem. Maar na vorig seizoen, met 15.000 tot 16.000 bezoekers, komen er de laatste weken slechts 12.000 tot 13.000 toeschouwers naar het stadion. Dat is een helder signaal naar de beleidsbepalers van Vitesse.

,,Mensen hebben geen zin om op vrijdagavond in de kou te zitten in een stadion waar een ploeg niet leuk en attractief voetbal speelt”, stelt Courbois. 

,,Dan kun je beter voor de tv gaan zitten met een kop koffie. Kun je af en toe nog weglopen. Hier wordt niemand warm van. Ik had eigenlijk ook geen zin te gaan. Mijn vrouw kreeg bijkans een rolberoerte. Ik ben supporter van Vitesse. Maar hoe nu verder? Ik verwacht niets verrassend nieuws. En dan kan Vitesse van elk team in de eredivisie verliezen.”

Volledig scherm
x © DG