Volledig scherm
Martin Ødegaard schiet op doel voor Vitesse in de play-offs tegen FC Utrecht. © EPA

Ødegaard volgt met keuze Leverkusen advies Sloetski

ARNHEM - Martin Ødegaard is op weg naar Bayer Leverkusen. Het Noorse supertalent volgt in dat geval het advies van Leonid Sloetski bij Vitesse. De Russische coach ziet meer in de ontwikkeling van de Viking in een sterke competitie, dan in de eredivisie bij Ajax.

Sloetski en Ødegaard (20) onderhouden een warme band. De Rus gaf zijn visie op de toekomst van de Noor in de slotweken van de voorbije competitie al. Het talent werd door Vitesse een jaar gehuurd van Real Madrid. Hij maakte furore in Arnhem met zijn dribbels, zijn assists (12), zijn traptechniek en zijn goals (11). In alles ontwikkelde de Scandinaviër zich enorm.

Maar bij Real Madrid bleef het vooruitzicht op de doorbraak gering. Daar golden andere wetten, besefte Ødegaard in de winter al.

Ajax meldde zich vervolgens dit voorjaar, met het oog op het zomerse vertrek van Hakim Ziyech. Talloze keren werd Ødegaard in de media gevraagd naar de Amsterdamse club. Telkens weer sprak de Noor zijn bewondering voor Ajax uit. Maar hij deed nooit ook maar één enkele toezegging.

Geen druk

Sloetski (48) was in Arnhem een vertrouwenspersoon van Ødegaard. De Rus gaf het talent alle kans, zonder druk op te leggen. Daar gedijde de Noor zichtbaar onder. De groeibriljant gaf intern ook aan de adviezen van de coach op waarde te schatten.

Sloetski stelde na een zwaar seizoen dat Ødegaard verder om zich heen moest kijken dan de eredivisie. ,,Een zwaardere competitie verhoogt zijn weerstand en is beter voor zijn ontwikkeling”, legde de Rus uit.

Beste clubs

Sloetski wees op diverse topcompetities in Europa. Duitsland, Frankrijk en Spanje vooral. ,,Ajax wint 80 procent van de wedstrijden zonder al te veel inspanning. Wat leert Martin dan? Ajax is een goede club. Hij kan dat niveau aan. Hij kan op den duur bij de beste clubs ter wereld spelen. Maar hij moet zich nu verder ontwikkelen. Hij voetbalt nu al drie seizoenen in Nederland. Dan is hoge weerstand in een zware competitie beter.”

Bij Leverkusen staat Peter Bosz aan het roer, voormalig hoofdtrainer van Vitesse. Bosz staat te boek als een zeer aanvallend denkende coach. Bayer is daarbij ook al geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.

Volledig scherm
Martin Ødegaard (midden) voor Noorwegen in duel met Brandur Hendriksson van de Faeroër Eilanden. © BSR Agency
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.