Volledig scherm
Ricky van Wolfswinkel (rechts) wordt geknuffeld door Claudemir na zijn treffer in het duel met Sparta. foto Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Onderbroekenrel bij FC Hollywood

ARNHEM - Wie heeft de onderbroeken van Vitesse-spelers gestolen? En wie opende het pakketje voor Niklas Tarvajärvi, waaruit een dure jas is verdwenen?

Vitesse pakte zaterdag tegen Sparta het eerste puntje in de competitie (1-1), maar deze vragen zorgden dit weekeinde voor hoogspanning bij de Arnhemse club.

Ondanks verwoede voornemens van de clubleiding slaagt Vitesse er maar niet in los te komen van het imago van schandaalclub. De Arnhemse club doet zijn bijnaam FC Hollywood weer alle eer aan, nadat De Telegraaf afgelopen zaterdag berichtte over wantoestanden tijdens de voorbereidingsfase op dit seizoen.

Diefstal uit de kleedkamer, een gebrek aan discipline in de verdeelde spelersgroep. Niet het voetbal, maar de randzaken staan momenteel centraal in het Arnhemse kamp. Het zorgde voor een voelbare spanning in Gelredome, waar de beleidsbepalers geforceerd probeerden de spraakmakende soap te bagatelliseren.

"Wat ons betreft is dit een non-issue", zei algemeen directeur Paul van der Kraan. "Er zijn een paar vieze onderbroeken weg. Waar praten we over? Wij gaan er niet op reageren. We hebben opgetreden op het moment dat het speelde. Dat is het. De sfeer en de onderlinge verhoudingen zijn prima. Of er sprake is van een crisis? Nee, absoluut niet."

De algemeen directeur vond het ook niet opzienbarend, dat de spelers van Vitesse bij een controle door de clubleiding werden gedwongen de inhoud van hun sporttas te tonen, terwijl ook de auto's van de voetballers werden doorzocht.

Tijdens de persconferentie na de remise tegen Sparta ging Vitesse-trainer Hans Westerhof uitvoerig in op de gevoelige kwestie. "Een aantal weken geleden misten enkele spelers hun onderbroek en er was een slidingbroek weg. Het belangrijkste is dat spelers elkaar niet onderling gaan aankijken en daarom hebben we besloten dat de tassen en achterbakken van de auto's open zouden gaan als het weer zou gebeuren. Dat moment was er, toen op de administratie een doos voor Tarvajärvi was opengebroken. Het was duidelijk dat de groep er niets mee te maken had en daarmee was voor ons de kous af."

De ervaren trainer vond het wel bezwaarlijk dat "iemand in de groep hierover met de journalist van het artikel heeft gesproken. Dat vind ik heel vervelend. verder is het een flutverhaal en het doet ons helemaal niets."

Bij zoveel onrust snakte Vitesse zaterdag naar de eerste driepunter in de competitie. Maar ondanks een aanvaardbare eerste helft, en een uiterst sterke Nicky Hofs als aanjager, kwam Vitesse ook niet langs het zwakke Sparta. Ricky van Wolfswinkel zorgde met een intikker voor 1-0, maar Charles Dissels deelde in de slotfase een nieuwe dreun uit in het opvallend lege Gelredome (15.300 toeschouwers).