Volledig scherm
Matthew Amoah torent in het shirt van Vitesse in 2005 hoog uit boven twee spelers van Willem II. © ANP

Oud-Vitessenaar Matthew Amoah (36) stopt per direct met voetballen

ARNHEM/ BREDA - Matthew Amoah (36) stopt per direct met voetballen. De spits ging na een rijke profcarrière verder in het amateurvoetbal, maar na bijna twee jaar komt dat avontuur ten einde. De Ghanees, die tussen 1999 en 2005 uitkwam voor Vitesse, was bezig aan zijn tweede seizoen bij hoofdklasser Halsteren.

Volledig scherm
Amoah in het shirt van NAC, seizoen 2010/11. © Pro shots

,,De trainer (Ruud Pennings, red.) wil dat ik twee keer per week train, maar dat lukt niet, daar heb ik het te druk voor’’, legt Amoah uit. Het gezinsleven en zijn voetballende zoons (de één bij Baronie, de ander bij Feyenoord) boden hem slechts de ruimte om één keer per week te trainen. ,,Ik hoopte dat dat, mede vanwege mijn ervaring en verleden, genoeg zou zijn.’’

Halsteren had daar weinig moeite mee, maar zag voor Amoah een rol weggelegd als mentor en pinchhitter. De spits zelf had meer speeltijd voor ogen. "Ik wil graag zo'n 45 minuten spelen, ik ben geen speler van achttien meer." Vandaar dat beide partijen met elkaar om de tafel gingen en besloten dat een afscheid de beste oplossing was. 

Zijn afscheid bij Halsteren betekent tevens het einde van zijn voetbalcarrière. 
Met 44 interlands (13 goals) voor het nationale team van Ghana, veertien seizoenen eredivisie, anderhalf seizoen in de Bundesliga en een half jaartje Turkse Süper Lig heeft hij een fraai cv. ,,Het is mooi geweest, het is klaar. Halsteren is mijn laatste club, heb ik altijd gezegd. Ik heb een heel mooie carrière achter de rug en heb gelukkig af kunnen sluiten in het geel en zwart’’, verwijst hij naar zijn verleden bij NAC, Vitesse en Dortmund. Bij Vitesse was hij in ruim zeven seizoenen eredivisie goed voor 71 goals. 

Baronie

Volledig scherm
Amoah in het shirt van Baronie, seizoen 2015/16. © ron magielse / pix4profs

Amoah begon in februari 2016 aan zijn avontuur als amateurvoetballer, toen hij neerstreek bij Baronie. Hij kon in zijn rol als pinchhitter degradatie uit de hoofdklasse niet voorkomen. In de zomer van 2016 vertrok hij naar Halsteren

Alhoewel Amoah ook daar niet altijd een basisplaats had, kroonde hij zich vorig seizoen met veertien treffers tot clubtopscorer. Aanvankelijk wilde hij na dat ene jaar stoppen, maar de groep vroeg hem te blijven. In Ghana, tijdens zijn vakantie, besloot hij door te gaan. 
Hij heeft geen spijt van die beslissing. ,,Ik heb een mooie tijd bij Halsteren gehad, het is een leuke groep.’’

Er wordt bij Halsteren nagedacht over een passend afscheid van de topschutter. ,,Een afscheid door de voordeur. Dat verdient hij. Als mens en als voetballer’’, legt Ron van Nijnatten, technisch manager van Halsteren, uit.

Volledig scherm
Matthew Amoah in het shirt van Halsteren in het seizoen 2016/17. © Chris van Klinken / Pix4Profs
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.