Volledig scherm
Matus Bero viert zijn treffer voor Vitesse tegen VVV-Venlo. © BSR Agency

Sloetski moet kiezen tussen Foor en Bero

ARNHEM - Leonid Sloetski werpt een rookgordijn op voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Rus kan in de return tegen FC Utrecht weer beschikken over Matus Bero. De Slowaak heeft bij de coach de voorkeur op Navarone Foor.

Maar de coach wil geen enkel detail prijsgeven over zijn opstelling.

Sloetski staat met Vitesse voor de wedstrijd van het jaar. Een Europees ticket moet de kroon op zijn seizoen worden. De Rus zegt ‘geen idee’ te hebben over de werkelijke fysieke gesteldheid van zijn keurkorps. Hij wijst op vermoeidheid en een zwaar programma.

,,Daarmee kunnen tal van bespiegelingen in de prullenbak”, stelt Sloetski. ,,Het komt heel erg aan op de mindset in het veld. Hoeveel veerkracht is er? Hoeveel energie?”

Gewaagd

Vitesse en Utrecht zijn aan elkaar gewaagd, weet de coach. ,,Utrecht voetbalt vanuit de fysiek”, zegt Sloetski.

,,Vitesse kiest meer voor een voetbaltechnische aanpak. In GelreDome zal blijken wat de succesformule is. Dit wordt beslist op details.”

Sloetski vindt Utrecht in de breedte beter. ,,Zij hebben een groep van pakweg twintig gelijkwaardige spelers. Bij Vitesse is het verval groter. Maar er staan elf man op het veld en daar hebben wij volop kwaliteit.”

Quote

In finales komt alles aan op strijd. Het resultaat is heilig

Leonid Sloetski, trainer Vitesse

Geen druk

Volledig scherm
Navarone Foor namens Vitesse in duel met Gyrano Kerk van FC Utrecht. © BSR Agency

Sloetski weert alle druk af. Hij wil geen hoog verwachtingspatroon creëren na de 1-1 in de Galgenwaard. ,,Dat is voor ons een goed resultaat, ja.’’

Maar zeker de eerste helft was moeilijk, erkent de coach. ,,Na rust neutraliseerden we de counter van Utrecht. En aan het einde was Utrecht ook helemaal leeg. Maar wij hadden geen controle. Dus ik schat de kansen ook gelijk in.”

Sloetski houdt Martin Ødegaard uit de wind. ,,Hij kan het verschil maken, maar die druk leg ik hem niet op. Hij is jong. Hij moet gewoon zijn voetbal spelen. Hij kent zelf de belangen en hij heeft zijn eigen ambitie. Maar ik ga niet alles op hem zetten. Dan komt er een onevenredige druk op zijn schouders. Dit vraagt in alles om een teamprestatie.”

Mooi voetbal

De finale in GelreDome is geen decor voor mooi voetbal, meent Sloetski. ,,In finales komt alles aan op strijd. Het resultaat is heilig. Dan is fantastisch voetbal mooi, maar alleen als dat ook winst oplevert. Ik ga niet voor mooi voetbal. Ik ga voor de prestatie.”

Sloetski mist voor de wedstrijd in Arnhem een karrenvracht spelers. Hilary Gong (knie), Jake Clarke-Salter (knie), Charly Musonda (knie), Roy Beerens (hamstrings), Mukhtar Ali (knie) en Rasmus Thelander (hamstring) zijn niet beschikbaar. Oussama Darfalou is terug na een enkelblessure. Hij begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling: Pasveer; Karavaev, Van der Werff, Doekhi, Büttner; Serero, Bero; Dauda, Ødegaard, Linssen; Matavz.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.