Edward Sturing coacht Vitesse tegen FC Groningen.
Volledig scherm
Edward Sturing coacht Vitesse tegen FC Groningen. © ANP Sport

Sturing na storm: begrip voor KNVB, Ajax heeft voordeel naar bekerduel Vitesse

ARNHEM - Vitesse-coach Edward Sturing heeft alle begrip voor de beslissing van de KNVB om het zondagse programma af te gelasten. Voor de kwartfinale van de KNVB-beker heeft Ajax daarmee als voordeel nu wel meer rust dan de Arnhemse club.

De KNVB heeft de vier zondagse duels, waaronder FC Utrecht tegen Ajax, vanwege de storm Ciara afgelast. ,,Veiligheid gaat voor alles”, stelt Sturing. ,,Als we dat niet kunnen garanderen voor publiek en spelers, dan moet je niet voetballen. Voor voetbalbond ligt er een probleem. Want die wedstrijden moeten in een volle speelkalender ook weer worden geprogrammeerd.”

Ajax week vrij

Voor Vitesse ontstaat een fysiek nadeel. De Arnhemse club heeft zaterdag gevoetbald (1-0 verlies bij FC Groningen). Ajax is een week vrij geweest. De Amsterdamse club staat met meer rust in de benen woensdag aan de aftrap in GelreDome. In de hoofdstad van Gelderland staat dan de kwartfinale van de KNVB-beker op de rol.

,,Dat is een feit, maar we moeten alles ook niet overdrijven”, zegt Sturing. ,,We hebben te maken met profs. Goed getrainde sporters. Die moeten een inspanning kunnen verteren. We hebben ruim de tijd om te herstellen.”

Europa League

Voor Vitesse is de wedstrijd tegen Ajax van groot belang. Voor de Arnhemse club is de KNVB-beker de hoofdprijs van het seizoen. De dennenappel levert in het volgende seizoen een plaats in de groepsfase van de Europa League op. Daarmee zijn miljoenen gemoeid.

Voor Sturing is vooral de fysieke gesteldheid van Matus Bero belangrijk. De Slowaakse international kampt met hamstringklachten. De coach hoopt zijn kilometervreter woensdag terug te hebben. ,,Dat wordt hoe dan ook krap”, zegt de trainer van Vitesse.

Herstel

Wat betreft herstel kijkt Sturing naar Tim Matavz en Sondre Tronstad. De spits kan verder bijkomen van de gevolgen van een griepaanval. Dan is elk uur meegenomen. Bij winteraankoop Tronstad wordt de belasting goed in de gaten gehouden. De Noor is met een lichte fysieke achterstand bij Vitesse binnengestapt.

Joshua Brenet is ook nog niet topfit. De huurling van Hoffenheim heeft zijn eerste minuten gemaakt tegen Groningen. ,,Maar een hele wedstrijd tegen Ajax komt te vroeg”, zegt Sturing. ,,Bij hem moeten we echt oppassen met overbelasting. We zien zijn kwaliteiten, maar gaan nergens mee overhaasten.”