‘Supporters ergeren zich mateloos aan dit Vitesse’

Les van VitesARNHEM - Vitesse zit in een herfstdip. De Arnhemse club heeft twee duels op rij verloren. Het voetbal is onder de maat. De wedstrijd tegen FC Groningen staat daarmee vrijdag in het teken van eerherstel. ,,De supporters ergeren zich wezenloos aan het spel van Vitesse”, stelt oer-aanhanger Bjorn Courbois in De Les van Vites.

Vitesse voetbalt volgens de denkbeelden van coach Leonid Sloetski. De Rus kiest voor een 4-4-2-systeem. Daarin zakt de Arnhemse formatie ver terug. De lange bal en de counter zijn de maatstaf geworden. De Gelderse eredivisionist moet nu de rug rechten na de recente nederlagen tegen ADO Den Haag (0-2) en FC Emmen (2-1).

,,Je zag dit van heinde en verre aankomen”, zegt Courbois. ,,Het voetbal valt gewoon het hele seizoen al enorm tegen. Ik erger me wezenloos. Het voetbal is verschrikkelijk.”

Wedstrijd tegen Emmen

Sloetski zoekt naar versterking van de selectie, nu na Charly Musonda en Hilary Gong ook Oussama Tannane door een knieblessure langdurig is uitgeschakeld. De Rus heeft het oog laten vallen op Keisuka Honda. De Japanner trainde al mee en is woensdag een verbintenis aangegaan voor de rest van dit seizoen. ,,Als Honda die wedstrijd tegen Emmen heeft gezien, denk hij: Ik wacht nog wel op een andere club”, stelt Courbois.

Vitesse drijft nu op individuele kwaliteiten en persoonlijke perspectieven. Bryan Linssen en Tim Matavz zijn deze zomer transfervrij. Zij moeten zich in de markt zetten.

Geen fatsoenlijke bal

Volledig scherm
© videostill

,,Maar Linssen en Matavz renderen op deze wijze helemaal niet”, zegt Courbois. ,,Iedereen kan dan wel roepen dat Matavz rondloopt als een zoutzak, maar hij krijgt de hele wedstrijd geen fatsoenlijke bal. Hij is sterk als spits in het strafschopgebied. Als spits in een 4-3-3-systeem. Met ballen van de flanken. Maar die komen niet. Hij kan zo niet van waarde zijn.”

,,Echt, een keer een slechte wedstrijd kan. Maar wij zitten het hele seizoen al hier naar te kijken.”

De vraag is hoe clubeigenaar Valeri Oyf kijkt naar dit Vitesse. ,,Dat is het grote mysterie van Arnhem”, weet Courbois. ,,Oyf stopt 16,5 miljoen euro in de club. En dan krijgt hij dit te zien. De ontwikkeling van spelers staat totaal stil. Dan kun je niet gelukkig zijn.”

,,Wij als Vitesse-supporters ergeren ons mateloos. Op zijn Arnhems gezegd: Ut ziet er nie uut. Ik denk ook dat ze vrijdag gewoon verliezen. Met 0-3. Ja, dat is dan een signaal aan de trainer. Maar misschien gebeurt er dan iets.”