Volledig scherm
© VI Images

Tandem Linssen en Ødegaard dirigeert Vitesse naar broodnodige zege op PEC Zwolle

ARNHEM - Vitesse koerst af op de play-offs om Europees voetbal. Aan de hand van de tandem Martin Ødegaard en Bryan Linssen, en ook nog lange tijd met tien man, heeft de Arnhemse club zaterdagavond een cruciale en zwaarbevochten zege behaald op PEC Zwolle: 4-1. De Gelderse equipe klimt zo naar plek zes in de eredivisie.

Vitesse stond voor het duel met PEC onder hoogspanning. De Arnhemse equipe sprokkelde de afgelopen weken moeizaam punten bijeen. De formatie van coach Leonid Sloetski won zes wedstrijden op rij niet, maar speelde daarin wel vijf keer gelijk. Met het oog op het programma, met onder andere nog koploper Ajax, werd een zege op Zwolle zodoende noodzakelijk.

Vitesse voldeed in GelreDome aan de opdracht. De Arnhemse club had in Linssen een killer in huis. Hij scoorde op aangeven van Ødegaard drie keer. Voor de Limburger was dat ook een bevrijding. Hij scoorde sinds 16 februari niet meer.

Linssen maakte zijn treffers op identieke wijze. Telkens was Ødegaard met een hoekschop de man van de assist. De Noor onderstreepte maar weer eens zijn geweldige ontwikkeling in dit seizoen.

Linssen opende de score na negen minuten. De aanvoerder werkte, ogenschijnlijk met zijn schouder, de corner binnen van Ødegaard. De Limburger noteerde zo zijn tiende competitiegoal: 1-0.

Lang hield Vitesse die voorsprong niet vast. Lennart Thy maakte na 23 minuten gelijk. De spits werd bij zijn goal geen strobreed in de weg gelegd door Maikel van der Werff, die van Sloetski de voorkeur kreeg boven Danilho Doekhi. Thy kon in het strafschopgebied ongehinderd omdraaien en uithalen.

Tot overmaat van ramp stond Vitesse na 27 minuten ook nog eens met tien man. Alexander Büttner kreeg rood na een lompe overtreding op Younes Namli. De Achterhoeker kon vertrekken na inspectie bij de videoscheidsrechter. Op die beslissing was niets aan te merken.

PEC dicteerde vervolgens, maar de tien van Vitesse kwamen meteen na rust op 2-1. Weer scoorde Linssen uit een hoekschop van Ødegaard, ditmaal met een overtuigende kopbal. De captain klopte in de lucht Mike van Duinen en Bram van Polen.

Toeschouwer

Bij de 3-1 was Linssen toeschouwer. Ødegaard en Thulani Serero (met de hak) zorgden na 73 minuten voor de voorbereiding, waarna invaller Mohammed Dauda afrondde.

De 4-1 was vervolgens weer voor de Limburger. Opnieuw kopte hij fraai binnen. Opnieuw klopte de aanvoerder de Zwolse verdediger Van Polen. En opnieuw toonde Ødegaard zijn meesterlijke traptechniek.

Vitesse-PEC Zwolle 4-1 (1-1)

9. Linssen 1-0, 21. Thy 1-1, 47. Linssen 2-1, 73. Dauda 3-1, 77. Linssen 4-1.

Gele kaarten: Van Polen, Ehizibue (PEC Zwolle)

Rode kaart: Büttner (Vitesse)

Vitesse: Pasveer; Karavaev (55. Doekhi), Van der Werff, Clarke-Salter, Clark; Ødegaard, Serero, Bero, Büttner; Buitink (60. Dauda), Linssen.

PEC Zwolle: Van der Hart; Ehizibue, Lachman, Van Polen, Paal (83. Van den Berg); Hamer (72. Leemans), Clement, Namli; Van Crooy (72. Elbers), Thy, Van Duinen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.