Volledig scherm
AZ Alkmaar coach John van den Brom and Vitesse coach Henk Fraser (R) poseren met de KNVB-beker. © EPA

Toptip voor de finale: Ali en Rickygoal

ARNHEM - Vitesse en AZ zijn in alles gewaagd aan elkaar. De finalisten hebben voetballend vermogen, snelheid en techniek in huis. De cupfighters hebben ook hun troefkaarten. Aan Arnhemse kant is dat Ricky van Wolfswinkel. In het Noord-Hollandse kamp is Alireza Jahanbakhsh een sensatie.

De antecedenten van Van Wolfswinkel (28) zijn bekend. Hij scoort. Overal en altijd. De spits staat in de competitie op achttien goals. Het succes van Vitesse in de eredivisie is voor een groot deel gebaseerd op de aanwezigheid van Rickygoal.

De topschutter kan zich nu onsterfelijk maken. Hij heeft in dit bekerseizoen nog niet gescoord. Dat wordt dus wel eens tijd voor de spits.

Alireza Jahanbakhsh (23) maakt in de aanval van AZ het verschil. Dan gaat het niet zozeer om zijn goals. De Iraniër scoort bij tijd en wijle, maar is geen topschutter. Jahanbakhhsh is er voor de frivoliteit, de beslissende actie die tot het doelpunt leidt. Hij is meestal de beste en gevaarlijkste aanvaller van AZ. Snel, behendig en verrassend.

Jahanbakhsh is ook een eerzuchtige Iraniër. Hij heeft in 2013 met een enorme taalbarrière de stap gemaakt naar Nederland. Naar NEC. Hij is daarna bewust naar AZ gegaan. Hij heeft niet voor het grote geld gekozen, maar wil in Europa uitgroeien tot topvoetballer. Een prijs, de beker, past daar bij. Ali gaat in De Kuip als een speer, wees daarvan maar overtuigd.