Volledig scherm
Lewis Baker. © Erwin Spek

‘Tweede jaar Vitesse erg goed voor mij’

ARNHEM - Chelsea is zeer tevreden over de ontwikkeling van de huurlingen bij Vitesse. Matt Miazga is aantoonbaar beter geworden en Nathan groeit in zijn rol. Maar vooral Lewis Baker maakt dit jaar sprongen in Nederland.

De band blijft innig, dat is wel duidelijk. Chelsea ziet dat de eredivisie een ideale leerschool is voor ongepolijst en vooral jong talent. Het groeiproces van Lewis Baker bij Vitesse staat daar model voor. In Londen zien ze mooie statistieken. Maar in Londen ontgaat niemand ook de verbeterpunten.

,,Ze zien zijn goals, zijn aanvallende kracht”, legt trainer Henk Fraser van Vitesse uit. ,,En ze zien ook waarin hij kwetsbaar is. Duelkracht, ja. Het winnen van het gevecht op het middenveld. Dat percentage moet beduidend hoger zijn. Lewis zit nu op 35 procent. In de Premier League wordt dat dan 10 procent, of zo. Dat is te laag.”

Baker beseft dat hij taaier moet worden in het onderlinge duel. ,,Ik werk er hard aan”, zegt hij. ,,Het is opbouwende kritiek en die hoort er bij. Ik heb geregeld contact met coaches van Chelsea. Ze weten wat ik goed doe en wat er beter kan.”

Baker wijst ook op zijn goals. Als middenvelder staat hij, competitie en beker bij elkaar, op veertien doelpunten. ,,Ik had er alleen graag eentje bij gehad. Dat schot tegen PSV (van zaterdagavond, red.) had beter moeten zijn. Ik wilde laag schieten, ook in de rechterhoek. Maar de keeper (Jeroen Zoet, red.) reageerde goed en de bal had toch niet de juiste scherpte. Dat zijn details, waaraan ik werk.”

De Brit is blij met zijn tweede jaar in Nederland. ,,In het eerste seizoen bij Vitesse zat ik geregeld op de bank. Nu speel ik alles. Ik haal ook rendement uit mijn spel. Ik ben beter geworden. Dat durf ik wel te stellen. Het tweede jaar Vitesse is heel goed voor mij.”

Dat Vitesse niet goed genoeg is in de toppers, bestrijdt hij. ,,Ik tel Feyenoord gewoon mee. In de beker hebben wij gewonnen (2-0, red.). Dat is ook een competitie. Dat er nu wordt gezegd dat Vitesse geen toppers kan winnen, klopt gewoon niet. Kijk naar Feyenoord. Het is nu alleen niet gelukt tegen PSV.”