Sam Lammers (9) van Heerenveen schiet de strafschop binnen. Doelman Eduardo gaat de verkeerde hoek in.
Volledig scherm
Sam Lammers (9) van Heerenveen schiet de strafschop binnen. Doelman Eduardo gaat de verkeerde hoek in. © VI Images

Van Egmond: Zuivere strafschop voor Heerenveen tegen Vitesse

ARNHEM - De videoreferee heeft zijn werk goed gedaan bij het duel tussen Vitesse en Heerenveen. Dat stelt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond na bestudering van de filmbeelden. De Friezen hebben een glaszuivere strafschop gekregen in Gelredome.

Voor Vitesse zorgde de ‘VAR-horror’ zaterdag voor een immense kater. In plaats van de 3-1 via Martin Ødegaard rolde in Arnhem vanaf de stip van Sam Lammers de 2-2 uit de bus.

De penalty was veroorzaakt door Jake Clarke-Salter, zo luidde het oordeel van arbiter Martin van den Kerkhof in samenwerking met videoreferee Danny Makkelie. De Chelsea-huurling had Pelle van Amersfoort onderuit getrokken.

Overtreding

De VAR-beslissing werd in het Arnhemse kamp fel betwist. Voordat Van Amersfoort naar de grond ging, duwde hij Max Clark weg. ,,Dat was gewoon een overtreding op mij”, stelde de Engelsman na afloop vast. ,,Ik zeg: de VAR zit fout.”

Clark kreeg bijval van coach Leonid Sloetski. ,,Bij een voorzet zitten ze allemaal aan elkaar. Op deze manier kun je bij elke voorzet een strafschop geven.”

Zuivere strafschop

Maar scheidsrechterbaas Van Egmond oordeelde anders. ,,Dit is een zuivere strafschop”, verklaarde de official van de KNVB na bestudering van de beelden. ,,Clarke-Salter trekt Van Amersfoort zo ongeveer het shirt van zijn lijf. Het is een heel domme overtreding. Voetbal is een contactsport, dus ik begrijp de discussies over de VAR. Maar wat er in dit geval allemaal aan vooraf gaat, is te licht voor een overtreding. Clarke-Salter moet zijn handen gewoon thuishouden. Dit is juist hoe wij de VAR willen zien.”

Sloetski betwistte het VAR-systeem niet. ,,De VAR moet wel echt verbeterd worden”, sprak de Rus. ,,Dit is te veel voer voor discussie. Je kunt hier kiezen voor een strafschop en een vrije trap voor Vitesse. Dan zeg ik dat we benadeeld zijn. En geloof me, dit komt keihard aan. De ene seconde win je met 3-1, een seconde later krijg je een strafschop en staat het 2-2. Dat voelt als een beetje doodgaan. De spelers hebben de laatste minuten in shock afgemaakt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.