Scheidsrechter Makkelie wijst naar de stip in GelreDome. In samenwerking met de VAR volgt een strafschop voor PSV in het duel met Vitesse.
Volledig scherm
PREMIUM
Scheidsrechter Makkelie wijst naar de stip in GelreDome. In samenwerking met de VAR volgt een strafschop voor PSV in het duel met Vitesse. © BSR Agency

VAR is vaker vijand dan vriend van Vitesse

ARNHEM - De videoscheidsrechter ligt onder vuur in voetballand. En helemaal bij Vitesse. Onderzoek wijst uit dat de beslissingen van de VAR dit seizoen vaak in het nadeel van de Gelderse club uitvallen.

Vitesse heeft in dit seizoen al 25 keer ‘doorslaggevend’ met de Video Assistant Referee (VAR) te maken gehad. Dat betreft de competitie en de KNVB-beker.

Ten opzichte van vorig jaar is een duidelijke toename van momenten waarneembaar. De ingrepen van de videoscheidsrechter zijn bijna verdubbeld.

De teller slaat voor Vitesse ook negatief uit. Vijftien keer viel een beslissing van de VAR ten nadele van de Arnhemse club. Tien keer keer oordeelde de videoscheidsrechter ten faveure van de eredivisionist.

Maar daarbij horen liefst vier momenten uit één wedstrijd. De vier Vitesse-goals bij de 4-2 zege op Heerenveen van 16 februari werden allemaal nog eens op beeld gecontroleerd.

kader

De VAR-momenten bij Vitesse
Vitesse-Ajax: Geen strafschop Linssen, geen buitenspel Tadic (goal)

Vitesse-PEC Zwolle: Overnemen strafschop Matavz (goal)

Heracles-Vitesse: Geen overtreding Dessers op Doekhi (goal)

Vitesse-AZ: Overnemen strafschop Bero (goal)

PSV-Vitesse: Handsbal Bazoer voor strafschop PSV (goal)

RKC-Vitesse: Rood Lelieveld en strafschop RKC (goal), vrije trap wordt strafschop Tannane (goal)

Heerenveen-Vitesse: Strafschop Heerenveen (goal)

Feyenoord-Vitesse: Strafschop Matavz Vitesse (geen goal), strafschop niet over (geen goal)

Vitesse-VVV: Kopbal Linssen (goal)

Vitesse-FC Emmen: Kopbal De Leeuw (goal)

ADO-Vitesse: Strafschop ADO (geen goal)

FC Groningen-Vitesse: Strafschop FC Groningen (goal)

Vitesse-Ajax, KNVB-beker: Geen strafschop voor Linssen, geen strafschop na hands Lelieveld, strafschop na hands Obispo (goal)

Vitesse-Heerenveen: Geen buitenspel Linssen (goal), geen overtreding Matavz (goal), geen buitenspel Linssen (goal), strafschop Dicko (goal)

Vitesse-PSV: Strafschop PSV (goal), geen strafschop voor Vitesse na hands PSV’er Pablo Rosario.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.