Volledig scherm
PREMIUM
Odegaard toen hij nog bij Vitesse zat. © BSR Agency

Vijf lessen Vitesse: luxeprobleem, kopzorgen en de erfenis van Ødegaard

ARNHEM - Vitesse start de competitie zaterdag met de topper tegen Ajax. De seizoensvoorbereiding van de Arnhemse eredivisieclub levert belangrijke inzichten op. Vijf lessen op een rij.

1. Aanvallend voetbal (?)

Trainer Leonid Sloetski houdt vast aan zijn systeem van twee linies van vier en twee centrumspitsen. Dat is opvallend. Vitesse beschikt namelijk over vijf goede vleugelaanvallers. Sloetski lijkt het ‘Wolga-catenaccio’ wel te hebben afgezworen. De Rus kreeg veel kritiek op het verdedigende spel van vorig seizoen, maar zegt voor aanvallend voetbal te staan.

Om de harten van de fans te heroveren, moet Sloetski ook wel. Met zoveel kwaliteit zet Vitesse de meeste clubs in de eredivisie met aanvallend voetbal eenvoudig weg. Verdedigen of terugzakken is helemaal niet nodig.

Dat bewees interim-coach Edward Sturing twee seizoenen geleden wel na het ontslag van Henk Fraser.

2 Probleem achterin

Max Clark is de enige linksback in de selectie. En uitgerekend de Engelsman is de zwakste schakel bij Vitesse. De verdediger, op voorspraak van Sloetski vorige zomer overgekomen van Hull City, liet afgelopen seizoen al zien kwaliteit tekort te komen.

Vanwege het vertrek van Alexander Büttner (einde contract) moet Vitesse op zoek naar een nieuwe linksback. Miquel Nelom was op proef, maar kreeg geen contractaanbieding. Met alleen Clark de eerste seizoenshelft ingaan, is vragen om problemen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’
    Play
    Les van Vites

    Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’

    ARNHEM - Vitesse staat bij de hervatting van de competitie onder hoogspanning. De Arnhemse club moet uit de crisis opstaan. Bij de eredivisionist zijn alle ogen gericht op de nieuweling Keisuke Honda. ,,We hebben een langzame Honda”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Hij gaat 40 kilometer per uur in de vijfde versnelling met de handrem er op. Maar hij kan wél voetballen.”