Volledig scherm
Leonid Sloetski wil met Vitesse niet zomaar de grens over. Hij wil de groepsfase van de Europa League bereiken. © Raphael Drent

Vitesse aast op miljoenen van de Europa League

ARNHEM -  Vitesse is in de ban van internationaal voetbal. De Arnhemse club ziet de play-offs als opmaat voor een plek in de Europa League, deze zomer. De eredivisionist wil de miljoenen van de groepsfase binnenhalen.

Vitesse legt voor een ticket in de Europa League de omweg af. Feyenoord en AZ zijn via de eindklassering in de eredivisie al verzekerd van een tocht over de landsgrenzen. De Arnhemse club vecht in de nacompetitie voor het laatste plaatsbewijs. Om de groepsfase daadwerkelijk te bereiken, wacht vervolgens de lastige horde van de voorrondes. Dat is het lot van alle Nederlandse clubs in het internationale clubvoetbal.

,,Voor mij is de winst van de play-offs dus ook nog geen Europees ticket”, stelt coach Leonid Sloetski van Vitesse. ,,We gaan dan de kwalificatie in. Dan moeten we drie rondes door om de groepsfase te bereiken. Dat is een helse opdracht. De selectie is dan nog verre van compleet. De competitie in de eredivisie is nog niet eens begonnen. Maar we moeten wel top zijn. Kijk naar vorig jaar. Feyenoord, AZ en Vitesse werden allen in de voorrondes uitgeschakeld.”

Prestige en geld

De Europa League levert prestige op. Voor Sloetski, die als Russische coach naam wil maken in West-Europa. Voor Vitesse. Maar het geld telt evenzeer. De groepsfase levert een miljoenenwinst op. Succes over de grenzen zorgt voor financiële armslag.

Daarmee is de druk op de play-offs nu enorm in Arnhem. ,,Het seizoen begint nu eigenlijk pas”, zegt Sloetski. ,,Door de programmawijziging in de eredivisie (vanwege de Europese avonturen van Ajax, LL) hebben we van de voorbije weken een mini-voorbereiding gemaakt. Inderdaad, alles met de focus op de play-offs. We trainen nu niet hard meer. De nacompetitie wordt versneld afgewerkt. Dan is het voetballen en herstellen. Maar we zijn klaar voor de klus.”

Favorietenrol

Een favoriet is er niet, vindt Sloetski. ,,Kijk naar de Engelse play-offs. Of naar de geschiedenis in Nederland. Niets is voorspelbaar. Vechten, een portie geluk en overleven tellen ook mee. Groningen is een heel gevaarlijke tegenstander. Europa is nog heel ver weg.”

Sloetski hoopt in Groningen op Thomas Buitink, die kampt met liesklachten. De Rus wil Tim Matavz rustig brengen. De Rus mist in elk geval Jake Clarke-Salter (knie), Charly Musonda (knie), Oussama Darfalou (enkel) en Hilary Gong (knie). De huurlingen Clarke-Salter en Musonda verblijven bij hun club Chelsea voor verder medisch onderzoek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.