Volledig scherm
Blijdschap na de 3-1 bij FC Utrecht met speler Sander van de Streek, FC Utrecht speler Zakaria Labyad en FC Utrecht speler Yassin Ayoub. © Pro Shots

Vitesse blundert en schuttert in Utrecht

UTRECHT – Vitesse kan de vierde plek in de eredivisie voorlopig op de buik schrijven. Blunderend en schutterend, met een speciale hoofdrol voor doelman Remko Pasveer, ging de Arnhemse club zondagmiddag onderuit bij FC Utrecht. Dat de concurrentie onder de nummer zes van de eredivisie ook faalde, was na de 5-1 in de Domstad niet eens een schrale troost.

Vitesse miste voor het duel met FC Utrecht Roy Beerens. De aanvaller haakte zaterdag op de training geblesseerd af (bovenbeen). Trainer Henk Fraser koos daarom in de Domstad voor extra controle met Maikel van der Werff, maar dat pakte niet goed uit. De Noord-Hollander gleed voortdurend uit en was vaak een stap te laat op het middenveld.

Vitesse had zo geen grip op het duel, maar hield lange tijd stand. Sterker, Mason Mount was met een vrije trap dicht bij de openingstreffer. Zijn inzet raakte de paal.

Na 36 minuten nam FC Utrecht vervolgens wel de leiding. Thulani Serero treuzelde veel te lang en liet zich de bal ontnemen door Yassin Ayoub. De defensie van Vitesse stond totaal uit positie, zodat Willem Janssen vrij kon aanleggen. Op zijn schuiver had Pasveer geen antwoord: 1-0.

Vlak voor rust kwam Utrecht ook op 2-0. Daar ging een rits fouten aan Arnhemse zijde vooraf, onder andere van Van der Werff. Uiteindelijk gleed Zakaria Labyad de bal binnen, nadat hij binnendoor was geslopen bij Fankaty Dabo.

Vitesse richtte zich daarna op. Navarone Foor, ongeveer de enige Vitessenaar met overtuiging in zijn spel, zorgde voor de 2-1. De middenvelder krulde de bal na 55 minuten fraai binnen.

Blunder

Al te lang genieten kon Vitesse niet, want na een uur bracht Utrecht de marge alweer op twee doelpunten. Pasveer blunderde bij een onschuldige voorzet. Hij liet de bal zo voor de voeten van Sander van de Streek vallen. Die was dankbaar: 3-1.

De ellende voor Vitesse werd daarna nog groter. Een kwartier voor tijd sloeg Ayoub voor de tweede keer toe. Hij kon na een hoekschop van dichtbij ongehinderd inschieten: 4-1.

Bij de 5-1 kreeg Ayoub enkele minuten later weer alle assistentie van Pasveer. De keeper blunderde opnieuw, nu bij het uitverdedigen, waarna het doel vrij was voor de Utrechter.

FC Utrecht-Vitesse 5-1 (2-0)

36. Janssen 1-0, 44. Labyad 2-0, Foor 2-1, 60. Van de Streek 3-1, 74. Ayoub 4-1, 77. Ayoub 5-1.

Gele kaarten: Van de Streek, Janssen (FC Utrecht), Foor (Vitesse)

FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Leeuwin (46. Dumic), Janssen, Van der Maarel; Klich, Strieder (85. Kali), Van de Streek, Ayoub; Labyad (73. Emanuelson), Kerk.

Vitesse: Pasveer; Dabo (79. Oude Kotte), Kashia, Miazga, Faye (46. Karavaev); Serero, Van der Werff, Mount, Foor; Matavz (66. Castaignos), Linssen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.