Pascal van Wijk, de algemeen directeur van Vitesse.
Volledig scherm
Pascal van Wijk, de algemeen directeur van Vitesse. © Foto Vitesse

Vitesse-directeur Van Wijk over huurconflict GelreDome: ‘Vergeefs geprobeerd tot oplossing te komen’

ARNHEM - Vitesse heeft alles geprobeerd om tot een oplossing te komen in het huurconflict met GelreDome. Maar huisbaas Michael van de Kuit laat de eredivisionist uit Arnhem geen andere keus dan een kort geding. Dat stelt algemeen directeur Pascal van Wijk van de voetbalclub, nu de partijen elkaar terugzien in de rechtbank.

Vitesse staat op 25 mei in de rechtbank van Arnhem tegenover de exploitatiemaatschappij GelreDome, waarvan Van de Kuit de eigenaar is. De Arnhemse club stelt door de coronapandemie financieel zwaar te worden getroffen. Het verlies loopt in de miljoenen. De Arnhemse club moet zodoende dringend en snel de kosten terugdringen. Daarom wordt huurverlaging gevraagd.  

Halvering huur

Vitesse betaalt maandelijks 150.000 euro aan huur aan GelreDome. Op jaarbasis bedraagt de huursom 1,8 miljoen euro. In het kort geding vordert de club de helft van de huur van april en mei terug. Daarbij wil de eredivisionist een halvering van de huur tot 1 september. Tot die datum zijn in Nederland (vooralsnog) geen voetbalwedstrijden toegestaan. 

,,Als club hebben we geprobeerd om een redelijke oplossing te vinden met betrekking tot de huur”, verklaart Vitesse-directeur Van Wijk. ,,Dat doen we nu stadion GelreDome niet beschikbaar is voor voetbalwedstrijden in verband met de coronapandemie. Helaas hebben gesprekken niet tot het gewenste resultaat geleid. Daarom zien wij ons genoodzaakt om een procedure te starten.” 

Faillissement 

Vitesse heeft in het hoog opgelopen conflict de huur van april en mei ‘onder protest’ betaald. Nadat de club weigerde de som over te maken, vroeg Van de Kuit het faillissement van Vitesse aan. Daarop is door de eredivisionist alsnog betaald. Van de Kuit heeft daarop zijn aanvraag voor het faillissement weer ingetrokken. De leiding van de voetbalclub hekelt die gang van zaken.  

,,Dat de eigenaar van stadion GelreDome ervoor heeft gekozen te dreigen met het aanvragen van een faillissement is zijn keuze”, stelt Van Wijk. ,,Dat betreuren wij, want dat is volledig ongegrond. Van een faillissement is absoluut geen sprake. Nogmaals, de insteek is om tot een redelijke huuroplossing te komen.”