Volledig scherm
Vitesse tegen FC Utrecht. © BSR Agency

Vitesse grijpt naast Europees ticket na nederlaag tegen FC Utrecht

ARNHEM – Vitesse ontbreekt volgend seizoen in de Europa League. De Arnhemse eredivisionist leed dinsdagavond in de finale van de play-offs een kansloze nederlaag tegen FC Utrecht: 0-2. Afgelopen vrijdag was de heenwedstrijd nog in 1-1 geëindigd.

Vitesse grijpt door de nederlaag voor het eerst in drie seizoenen tijd naast een Europees ticket. De Arnhemse club is sinds 2012 juist een vertrouwd gezicht in de Europa League. In de voorgaande zeven seizoenen deed Vitesse vijf keer mee aan het toernooi. Maar dinsdag maakte de formatie van trainer Leonid Sloetski geen enkele aanspraak op deelname aan de Europa League.

Vitesse presteerde belabberd

Vitesse, waar linksback Max Clark weer in de basis begon, presteerde belabberd in de eerste helft. De thuisploeg speelde angsthazenvoetbal, had totaal geen controle over de wedstrijd en kwam daardoor niet tot kansen. FC Utrecht opende na een half uur dan ook terecht de score. Spits Cyriel Dessers, die eerder nog een grote kans had gemist, schoot uit de draai raak.

Sloetski voerde in de rust een hersteloperatie uit. Met Mohammed Dauda en Matus Bero voor Alexander Büttner en Bryan Linssen ging Vitesse aanvallender voetballen. De Arnhemse club had daardoor in de hele tweede helft meer controle over het duel. Toch kwam Vitesse, vorig jaar nog te sterk voor Utrecht in de finale van de play-offs, nauwelijks tot scoringskansen.

Volledig scherm
© BSR Agency

Met succes

De ploeg van trainer Dick Advocaat loerde vooral op de counter na rust. Met succes. Een kwartier voor tijd maakte Simon Gustafson een einde aan de Europese droom van Vitesse. De Zweed omspeelde doelman Remko Pasveer en kon de bal daarna in een leeg doel schuiven. Kort na de 0-2 moest de thuisploeg ook nog verder met tien man. Invaller Dauda kreeg rood voor een harde overtreding op Gustafson.

Vitesse – FC Utrecht 0-2 (0-1)

31. Dessers 0-1, 77. Gustafson 0-2.

Rood: 78. Dauda (Vitesse). Geel: Bero (Vitesse), Gavory (FC Utrecht).

Scheidsrechter: Makkelie.

Vitesse: Pasveer; Karavaev, Van der Werff, Doekhi, Clark; Ødegaard, Serero, Foor (64. Buitink), Büttner (46. Bero); Matavz, Linssen (46. Dauda).

FC Utrecht: Marsman; Klaiber, Bergström, Janssen, Gavory; Görtler, Strieder, Gustafson; Kerk (85. Van der Maarel), Dessers (61. Bahebeck, 85. Kramer), Van de Streek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.