Volledig scherm
Vitesse-verdediger Maikel van der Werff probeert de bal achter de doelman van Wolfsberger AC te koppen. © Pro Shots

Vitesse in eerste duel van nieuwe seizoen onderuit, slechte start Houwen

videoMURAU - Vitesse is de oefencampagne begonnen met een nederlaag. In het Oostenrijkse Murau ging de equipe van coach Leonid Sloetski vrijdagavond met 2-1 onderuit tegen Wolfsberger AC. In het Arnhemse doel beleefde Jeroen Houwen een zwakke start. Oussama Darfalou noteerde zijn eerste treffer voor de eredivisionist.

Sloetski startte het eerste duel van de oefencampagne met de formatie, die de laatste weken op het trainingsveld in linies aan vaste patronen werkte. Nieuwelingen als Matus Bero, Jake Clarke-Salter, Max Clark, Khalid Karami en Oussama Darfalou zaten op de bank.

Jeroen Houwen begon ook als reserve. Sloetski gaf in het doel de voorkeur aan Remko Pasveer. Bij Wolfsberger AC deed Marcel Ritzmaier mee, voormalig speler van onder andere PSV en NEC.

Ritzmaier zorgde met een steekpass voor de eerste kans van de Oostenrijkse middenmoter. Maar daardoor kon Pasveer zich na 9 minuten ook onderscheiden. De keeper bleef overeind in een één-tegen-één-situatie.

Het bleef daarmee 0-0. Maar Vitesse had al op voorsprong moeten staan. Beerens zag een listig lobje in de openingsfase van de lijn gehaald. Kansen kreeg Vitesse verder niet meer. Wolfsberger AC was van afstand nog gevaarlijk, maar Pasveer liet een goede indruk achter.

Volop wisselingen

In de rust wisselde Sloetski volop. Zo bracht hij Houwen. Maar ook de nieuwelingen Clarke-Salter, Clark, Darfalou, Bero en Karami. Daarnaast kwamen de talenten Thomas Buitink, Martijn Berden, Mitchell van Bergen en Patrick Vroegh.

Houwen hield slechte herinneringen aan zijn optreden over. Hij kon vlak na rust nog wel handelend optreden na een slechte terugspeelbal van Clark. Vitesse ontsnapte even later nog een keer.

Maar dat bleek uitstel van executie. Na 64 minuten was het alsnog raak. Clark leverde opnieuw een slechte terugspeelbal af. Maar Houwen wilde vervolgens spits Bernd Gschweidl uitkappen. En dat was een grove inschattingsfout. Hij verloor het duel en Wolfsberger AC, al langer dan Vitesse in training, kwam, op voorsprong: 1-0. Ook bij de 2-0 zag Houwen er niet goed uit. De keeper tastte mis bij een schuiver van afstand. Marc André Schmerböck maakte er zo 2-0 van.

Een derde goal voorkwam Houwen later nog wel. Ditmaal redde hij één-op-één op Schmerböck. Vitesse tekende vervolgens drie minuten voor tijd voor de 2-1. Doelman Kofler stopte een inzet van Bero nog, maar de rebound was voor Darfalou.

Wolfsberger AC-Vitesse 2-1 (0-0)

64. Gschweidl 1-0, 67. Schmerböck 2-0, 87. Darfalou 2-1.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.