De ster van de laatste bekerconfrontatie tussen Vitesse en Heracles: Martin Ødegaard.
Volledig scherm
De ster van de laatste bekerconfrontatie tussen Vitesse en Heracles: Martin Ødegaard. © BSR Agency

Vitesse in KNVB-beker naar Heracles: Het kaartenfestival, Martin Ødegaard, ‘DJ Superstar’ en de Zwarte Panter

ARNHEM - Vitesse zet vol in op de KNVB-beker. De Arnhemse club treft woensdag in de achtste finales in Almelo eredivisionist Heracles. Bij winst koerst de equipe van Edward Sturing in de kwartfinale af op een clash met Ajax, dat in deze ronde moet afrekenen met tweededivisionist Spakenburg.

Vitesse en Heracles hebben in het bekertoernooi zes keer tegen elkaar gespeeld. De Almelose club heeft daarbij de laatste vier keer het thuisvoordeel gehad. En dat geldt nu ook voor de vijfde confrontatie.

De twee bekerwedstrijden van Vitesse in Arnhem dateren van de jaren 60 van de vorige eeuw (verlies en gelijk). In Overijssel zijn legendarische duels uitgevochten. De stand na die vier uitwedstrijden is in evenwicht. Vitesse heeft tweemaal gewonnen, Heracles ook.

Kaartenfestival

Legendarisch is voor de Arnhemse club de verloren wedstrijd van 23 september 2015. De Gelderse eredivisionist ging na verlenging met 4-1 onderuit. Arbiter Danny Makkelie gaf driemaal rood. Bij Vitesse konden Guram Kashia, Marvelous Nakamba en Renato Ibarra inrukken. Allemaal met tweemaal geel. Ook Kelvin Leerdam, Sheran Yeini en Piet Velthuizen kregen nog geel. Trainer Peter Bosz werd met rood naar de tribune gestuurd.

Ødegaard

Voor Vitesse was de zege van 31 oktober 2018 van grote waarde. De Arnhemse club won met 2-0. Die avond scoorden Martin Ødegaard en Thomas Buitink. Voor de Noor voelde dat als een bevrijding. Daarna haalde hij een ongekend hoog niveau. Buitink maakte zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal.

‘DJ Superstar’

Mooi was de overwinning op 4 februari 1998 vanwege de namen op het scorebord. Dat waren de clublegendes Nikos Machlas en Dejan Curovic. ‘DJ Superstar’, 11 augustus vorig jaar overleden, maakte twee goals.

De Zwarte Panter

Bij het duel van 2 april 1967 stond Bennie Hofs in het veld bij Vitesse, de oom van Nicky Hofs. Trainer was Frans de Munck, in zijn carrière als keeper beroemd als De Zwarte Panter.

De statistieken (uit en thuis)

2018/2019: Heracles-Vitesse 0-2

2015/2016: Heracles-Vitesse 4-1

1997/1998: SC Heracles’74-Vitesse 1-3

1966/1967: AVC Heracles-Vitesse 4-0

1961/1962: Vitesse-Heracles 0-1

1960/1961: Vitesse-Heracles 2-2