Vitesse in Spanje (2): Aan de lamp hangen

groeten uit spanjeVitesse is voor deze week neergestreken in de Spaanse badplaats Oliva. In de winterzon bereidt de Arnhemse club zich voor op de tweede helft van het seizoen. Clubwatcher Lex Lammers is het Gelderse gezelschap achterna gereisd. ‘De groeten uit Spanje!’

Lakens aan elkaar knopen en dan via het raam de straat op. Of naar beneden klimmen via de regenpijp, vervolgens snel in een taxi springen en wegwezen. Het is jaren een beproefde methode van profvoetballers op trainingskampen geweest om te ontsnappen aan de technische staf en even flink 'aan de lamp te gaan hangen' in een nabijgelegen uitspanning.

,,Maar het is van vroeger”, zegt trainer Henk Fraser van Vitesse. ,,Wij deden dat, ja. Even stappen op trainingskamp. De regenpijp was niet mijn ding. Te veel risico. Maar we hebben bij Feyenoord wel eens hulp gehad. Ontsnapten we via de kelders van het hotel.”

Stappen

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Fraser lacht. De goede oude tijd. ,,Veel zaken nu zijn minder dan toe, maar op dit gebied is de vooruitgang groot. Spelers hebben veel minder de drang om de kroeg in te gaan. Ze zijn veel professioneler. Uiteraard is stappen hier verboden. Bij Vitesse maak ik me niet zoveel zorgen. Er zitten in altijd ratjes in een selectie. Maar deze groep heeft dat karakter om er stiekem tussenuit te gaan niet.”

Een avond aan de zuip is tegenwoordig gevaarlijk. Allereerst merken de heren dat de ochtend erna wel. Er wordt hard getraind. De kater effe lekker uit het lichaam lopen, is er eenvoudigweg niet bij. ,,En dan heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon”, weet doelman Remko Pasveer. ,,Het bezoek aan de kroeg komt ongetwijfeld terug op social media en dat wil niemand.”

Zwembad

,,Als je nu al een foto rondstuurt, waarbij spelers uitrusten bij het zwembad zijn ze voor de buitenwacht al op vakantie”, stelt Fraser. ,,Dat kan al heel erg verkeerd overkomen. Dit is geen tienervakantie. Die gasten zijn echt blij dat ze na een training kunnen rusten.”

Al te veel vertier is er voor Vitesse ook niet in de buurt. Allereerst zitten zelfs tal van uitspanningen in de winter in Spanje dicht. En de Arnhemse club zit afgelegen op een golfresort. ,,Dat is schitterend uitgezocht door onze teammanager Mirjam Clifford”, zegt Fraser met een grote lach. ,,We zijn een vermogen kwijt, maar zitten overal lekker ver vandaan. Dit is heerlijk in the middle of nowhere.”

Volledig scherm
Het trainingscomplex van Vitesse in Spanje. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.