Vitesse in Spanje (4): In het moderne voetbal is de whizzkid de spelbepaler

Groeten uit SpanjeVitesse is deze week neergestreken in de Spaanse badplaats Oliva. In de winterzon bereidt de Arnhemse club zich voor op de tweede helft van het seizoen. Clubwatcher Lex Lammers is het Gelderse gezelschap achterna gereisd. Vandaag aflevering 4 van ‘De groeten uit Spanje!’

Een studie in Engeland wijst uit dat balbezit allesbehalve zaligmakend is. Dat vergroot de kans op tegengoals en dus nederlagen. Op grond daarvan veranderen de inzichten in het moderne voetbal. De omschakeling is op steeds meer velden heilig.

Het onderzoek, dat tien jaar in beslag nam, berekende alle doelpunten van vijf divisies in Engeland. Het is een technisch hoogstandje, met een enorme impact. Techniek neemt een steeds belangrijkere rol in het voetbal in. In een wereld waar de miljoenen rondvliegen, is data de sportieve goudmijn.

Ook bij Vitesse vormt informatie de grondslag van alles. Daarop zijn trainingen gebaseerd. In intensiteit, duur en zelfs tactiek. Data vormt ook de basis voor het spelsysteem.

Er wordt door de eredivisieclub van alles gemeten. Er is uiteraard videoanalyse. Alle wedstrijden en trainingen worden gefilmd. Daaruit destilleert Kevin Balvers, de videoanalist van Vitesse, met de technische staf alle belangrijke momenten. Het zijn fragmenten, die onder andere aanval, verdediging en balbezit en balverlies tonen. Maar er is zoveel meer. Alles gaat de computer in en komt er later zelfs uit als 2D-animatie.

Quote

De Arnhemse club gaat echt niet melden wat de meeste doelpunten oplevert

Videoanalyse is slechts een deel van de opmars van techniek in het voetbal. Bij Vitesse, en elke andere zichzelf respecterende profclub, wordt ook de hartslag gemeten. De fitheid, zoals het vetpercentage. En via gps wordt het aantal meters dat iedereen loopt, opgetekend. Je ziet waar de profvoetballers lopen, sprinten, joggen en wandelen.

De informatie is wel staatsgeheim. Vitesse wil wel wijzer worden van andere clubs, maar wil vooral niemand wijzer maken. De Arnhemse club gaat echt niet melden wat de meeste doelpunten oplevert of de meeste tegengoals veroorzaakt. Dat moet de concurrentie maar achterhalen.

Er zijn wel algemene richtlijnen. Om terug te keren naar Engeland blijkt het volgende: Hoe minder je de bal hebt, hoe minder fouten je maakt. De meeste doelpunten komen voort na balverlies en omschakeling. Als alles dus op de aanval staat en niet meer in de verdedigingsmodus kan. Het levert internationaal een kentering op. Balbezit is geen noodzaak.

Vitesse drijft op alle cijfers. En met succes. Voor de bekerfinale tegen AZ kwam naar voren dat de voorzet tussen verdedigers en keeper in een teer punt was aan Alkmaarse kant. Ricky van Wolfswinkel scoorde daar uit. Hij werd de held van Vitesse.

Maar de whizzkid blijkt uiteindelijk de spelbepaler in het topvoetbal.

Volledig scherm
Mitchell van Bergen en Milot Rashica (rechts). © Pro Shots / Nico Brekelmans
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.