Volledig scherm
Navarone Foor namens Vitesse in duel met Shakhtar Donetsk-speler Stepanenko. © Pro Shots / Paul Meima

Vitesse krijgt fors klop van Champions League-klant Shakhtar

SANKT VEIT AN DER GLAN - Vitesse heeft ook het tweede oefenduel op het trainingskamp in Oostenrijk verloren. Shakhtar Donetsk, de kampioen van Oekraïne, toonde zich maandagavond een maat te groot voor de subtopper uit de eredivisie. De Champions League-klant versloeg de Arnhemse formatie met liefst: 4-1.

Trainer Leonid Sloetski startte in Sankt Veit an der Glan met een beoogd basiselftal bij Vitesse.

Daarin begon de nieuwe doelman Eduardo en stonden centraal achterin Maikel van der Werff en Jake Clarke-Salter. Nieuwkomers als Matus Bero en Rasmus Thelander zaten op de bank. De Algerijnse nieuweling Oussama Darfalou en de Nigeriaan Hilary Gong ontbraken vanwege lichte blessures.

Regie

Shakthar, sinds 18 juni in training, experimenteerde meer. De kampioen van Oekraïne testte meerdere spelers met het oog op de Super Cup in eigen land, over ruim twee weken. Maar de Oost-Europese formatie was ook vaster en toonde meer lef.

Vitesse kreeg wel de eerste kans. Maar Tim Matavz kopte in de openingsfase van dichtbij voorlangs.

Daarna voerde Shakhtar de regie. Dat leverde na 31 minuten een fraaie openingstreffer op. De kampioen van Oekraïne kwam over de flanken door. Taras Stepanenko kopte vervolgens duikend fraai binnen: 0-1.

Levensgevaarlijk

Shakhtar dicteerde daarna ook. De Oost-Europese formatie was behendig aan de bal en toonde zich in de omschakeling levensgevaarlijk. Vitesse liep vooral achteruit, zodat de aanvallen spaarzaam waren.

In de rust voerde Sloetski enkele wissels door. Zo kwamen Thelander, Bero en Mitchell van Bergen. Roy Beerens werd daarmee de schaduwspits. Het spelbeeld veranderde er niet mee. Shakhtar bleef de betere partij. En dat leverde na 57 minuten ook een fraaie tweede goal op. Back Bogdan Butko, in de rust van rechts naar links verhuisd, schoot van afstand heerlijk raak: 0-2.

Vitesse leek daarna via Matavz nog terug te komen. De Sloveen scoorde fraai, maar de treffer werd afgekeurd. Een kwartier voor tijd sloeg Shakhtar nogmaals toe. Viktor Kovalenko zorgde van dichtbij voor de 0-3.

Daarna maakte Moraes ook nog de 0-4. Beerens zorgde ten slotte voor de laatste treffer in het duel. De Vitessenaar scoorde bij een uitbraak met een schuiver: 1-4

Vitesse-Shakhtar Donetsk 1-4 (0-1)

31. Stepanenko 0-1, 57 Butko, 75. Kovalenko 0-3, 81. Romaes 0-4, 89. Beerens 1-4.

Vitesse: Eduardo; Karavaev (63. Karami), Van der Werff (46. Thelander), Clarke-Salter, Büttner (63. Clark); Bruns (46. Van Bergen), Serero (46. Bero), Foor (88. Ali); Beerens, Matavz (68. Buitink), Linssen (88. Berden).

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.