Volledig scherm
Zulte Waregem viert de 0-1, Vitesse-doelman Remko Pasveer (op de achtergrond) baalt. © Joep Leenen/Pro Shots

Vitesse krijgt officiële waarschuwing van UEFA en 2.000 boete voor vuurwerk

ARNHEM – Vitesse heeft van de UEFA een officiële waarschuwing gekregen. De Arnhemse club is door de Europese voetbalbond op de vingers getikt voor onsportief gedrag in de twee duels in de Europa League met Zulte Waregem. Er staat geen boete op.

Wel heeft de club boete gekregen van 2.000 euro, omdat supporters vuurwerk hebben afgestoken tijden de wedstrijd in België. De Belgen krijgen eveneens een rekening gepresenteerd. Zij moeten 1.000 euro betalen voor hetzelfde vergrijp, maar dan in GelreDome.

Vitesse komt uiteindelijk met de schrik vrij. De club zat na het tweeluik in de Europa League in de beklaagdenbank bij de ethische en disciplinaire commissie van de UEFA. Dat orgaan kwam in actie, nadat de Arnhemse formatie vijf gele kaarten kreeg in België en liefst zes in Arnhem.

Overtreding

Het betrof in beide gevallen een standaardprocedure. De Europese bond beschouwt vijf kaarten per wedstrijd als een overtreding op de sportiviteitsreglementen (improper conduct of the team - Art. 15 van de disciplinaire regels).

In Vlaanderen werden de prenten uitgedeeld door de Kroatische scheidsrechter Ivan Bebek. In GelreDome was de Oekraïense leidsman Evgen Aranovskiy scheutig met kaarten. Die stuurde Alexander Büttner zelfs weg met tweemaal geel (dus rood). De arbitrage leverde na beide wedstrijden een storm van kritiek in het Arnhemse kamp op.

Vuurwerk

De UEFA legde Vitesse na de trip in Vlaanderen ook nog een aanklacht voor het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk ten laste (Art. 16). Dat betrof een incident in het uitvak van Zulte Waregem, gevuld met bijna duizend supporters van de Arnhemse club. Daar krijgt Vitesse een boete van 2.000 euro voor. 

Zulte Waregem moet voor eenzelfde vergrijp in GelreDome ook dokken. Dat kost 1000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.