Volledig scherm
Leonid Sloetski zit vol emotie tijdens de wedstrijden van Vitesse. © BSR/Soccrates

Vitesse onder hoogspanning tijdens crisis: struisvogelpolitiek van Sloetski

ARNHEM - Leonid Sloetski heeft weer een week overleefd bij Vitesse. De Rus wordt in het zadel gehouden door clubeigenaar Valeri Oyf. Onder hoogspanning stapt de Arnhemse club het duel met Heerenveen in.

Goedgeluimd, alsof er niets aan de hand is, wandelt Leonid Sloetski het veld af. Hij groet een dame in het voorbijgaan. Uiterst hoffelijk. Hij lacht.

Struisvogelpolitiek is in bange dagen het manifest van de trainer van Vitesse. Sloetski (48) verjaagt zijn demonen met excuses en uitvluchten. Met ontkenning en tegenstrijdigheden. Hij steekt bijna letterlijk zijn kop in het zand.

,,Er is niets aan de hand”, zegt de Rus monter. ,,Dit is een normale voorbereiding voor een wedstrijd.”

In realiteit is Vitesse onder Sloetski al maandenlang de weg kwijt. De Arnhemse club heeft dit seizoen nog nauwelijks een fatsoenlijke wedstrijd laten zien. Lange tijd is de voetbaltechnische armoede verbloemd door het resultaat. Maar nu vallen de cijfers ook tegen en dringt de crisis door tot in de poriën van de club.

Steun Oyf

Vitesse staat inmiddels op vier nederlagen op rij. Tegen ADO Den Haag (2-0), FC Emmen (2-1), FC Groningen (2-1) en Sparta (2-0). Clubs van klein(er) kaliber in de eredivisie. Alom heerst onvrede in Arnhem. Maar Sloetski wordt door clubeigenaar Valeri Oyf in het zadel gehouden.

,,Ik maak me geen zorgen”, stelt de Rus. ,,Of ik goed slaap? Een voetbalcoach slaapt nooit goed. Of hij nu wint of verliest. Met mij is er niets speciaals aan de hand.”

Dan: ,,Dit is een moeilijk moment voor het team en de coach. Dit is de kans voor ons om alles te veranderen.”

Quote

Er is niets aan de hand. Dit is een normale voorberei­ding voor een wedstrijd.

Sloetski

Masterplan

Volledig scherm
Leonid Sloetski op het trainingsveld. © Jeroen Putmans

Sloetski heeft een masterplan voor het uitduel met Heerenveen. ,,We moeten meer goals scoren dan tegen krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in. Waarom niet? Na Sparta was het vertrouwen weg bij het team. Niet bij mij. We zijn een week verder. De groep zit vol spirit. We staan achter elkaar. Er is ook géén probleem in de selectie.”

In Arnhem zijn de afgelopen weken op alle niveaus wel crisisgesprekken gevoerd. Ook in de spelersgroep. De inhoud blijft geheim, maar de Rus krijgt naar buiten toe alle steun.

Sloetski zelf heeft in anderhalf jaar tijd meermaals aangegeven bijna dagelijks contact te hebben met Oyf. Maar juist deze week is de directe lijn met de industrieel uit Nice niet geopend, zegt hij. ,,Hij heeft mij niet gebeld en ik heb hem niet gebeld. Waarom zou ik over de situatie bij Vitesse praten? We hebben nu meer punten dan vorig jaar. En meer punten dan twee jaar geleden. Er is niets om zorgen over te maken.”

Sloetski heeft daar een punt. Letterlijk. Ten opzichte van de twee voorgaande seizoenen staat bij Vitesse nu één punt meer op de teller. Maar de kritiek is nog nooit zo groot geweest.

De Rus hekelt die afkeer. ,,We staan gewoon vijfde”, zegt hij. ,,Er wordt nu alleen gevraagd weer wedstrijden te gaan winnen. Dit is een normale situatie. Soms heb je geluk, soms niet. In voetbal is alles mogelijk.”

Nieuw team bouwen

Dan draait Sloetski weer de andere kant op. ,,Ik maak me altijd zorgen. Ik was ook bezorgd toen we wonnen. De kwaliteit van ons voetbal was niet goed. We hebben problemen. We hebben in de zomer veel spelers vervangen. En we hebben in het seizoen nog Nouha Dicko, Keisuke Honda en Eli Dasa gehaald. We moesten een nieuw team bouwen.”

,,Ik kan geen oorzaak aanwijzen voor ons verval. Dit team had de beste start in de geschiedenis van Vitesse. We hebben wel blessures. Zoals bij Oussama Tannane. Na elke nederlaag wordt de volgende wedstrijd extra belangrijk. Deze wedstrijd is dus vier keer zo belangrijk. Dan nog: in het algemeen is er niks aan de hand. We zitten in een situatie, waarin we kunnen vechten voor een toppositie.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.