Volledig scherm
Ricky van Wolfswinkel is de clubtopscorer van Vitesse met zes goals. © Pro Shots / Kay Int Veen

Vitesse op jacht naar punten tegen Excelsior

ARNHEM - Na vijf duels zonder zege snakt Vitesse naar punten. De Arnhemmers moeten zaterdag tegen Excelsior (aftrap 18.30 uur) de weg omhoog inzetten. De kansen zijn aanwezig: de Rotterdammers presteren buitenshuis matig.

Vitesse kampt juist met een slechte thuisbalans. De Arnhemmers wonnen slechts twee van de laatste elf competitiewedstrijden in GelreDome. Liefst zes duels gingen verloren. Maar er is hoop in Arnhem: Excelsior verloor juist elf van de laatste vijftien uitwedstrijden in de competitie. In maar twee confrontaties werd de winst behaald.

Nacompetitie
De laatste overwinning van Excelsior in Arnhem was op 15 mei 2011 (1-4). Dat duel was op de laatste speeldag in de eredivisie en de Rotterdamse formatie had een overwinning met minstens 4 doelpunten verschil nodig om ten koste van Vitesse de nacompetitie te ontlopen. De missie slaagde dus net niet.

Vorig seizoen (in januari) eindigde de confrontatie in GelreDome in 0-0. Vitesse is daarmee uit en thuis ongeslagen in de laatste zes eredivisieduels met de Rotterdamse club. De andere vijf wedstrijden werden gewonnen.

Goals
Vitesse creëert dit seizoen moeizaam kansen en dus valt de doelpuntenproductie ook nog tegen. De Arnhemse club is vooral afhankelijk van de goals van Ricky van Wolfswinkel en Lewis Baker. Ze hebben beiden zes keer gescoord. Van invallers moet Vitesse het niet hebben. Met Ajax en Roda JC zijn de Arnhemmers de enige teams die dit seizoen in de eredivisie nog zonder doelpunt zijn van een invaller. Denis Olinik was vorig seizoen, op 9 april thuis tegen ADO Den Haag (2-2), de laatste scorende Vitessenaar in die rol.

Nigel Hasselbaink
Vitesse is alvast gewaarschuwd voor Nigel Hasselbaink. Met hem in de basis (acht duels) pakte Excelsior 13 punten en scoorde de club veertien keer in deze competitie. De overige vijf duels, waarin Hasselbaink op de bank startte, leverden 0 punten en één goal op. Hasselbaink is met Luigi Bruins ook bij de meeste goals van Excelsior betrokken (vier). Beiden hebben één keer gescoord en drie assists afgeleverd.

Volledig scherm
Aanvaller Nigel Hasselbaink van Excelsior. © PHOTO_NEWS