Volledig scherm

Vitesse scoort eerste goal en eerste punt

ARNHEM - Vitesse is zaterdagavond ontsnapt aan een nieuw debacle. De Arnhemse ploeg speelde gelijk tegen Sparta (1-1), maar kwam daarmee goed weg.

Vlak voor het einde van de wedstrijd miste Spartaan Rydell Poepen een levensgrote kans om de Arnhemse seizoensstart nog beroerder te maken dan die al is. Hij mocht alleen op doelman Piet Velthuizen af, maar wilde de bal afspelen en dat mislukte.

Zo trok de ploeg van trainer Hans Westerhof nog net een gelijkspel over de streep. Na drie duels staat Vitesse nu op een punt, net als Sparta.

Ricky van Wolfswinkel bevrijdde Vitesse na rust (50e minuut) van een beginnend trauma. Na 230 minuten competitievoetbal scoorde hij het eerste Arnhemse doelpunt van het seizoen. Vlak na rust strafte hij een blunder van doelman Cor Varkevisser af. Die liet de bal los na een niet al te hard schot van Nicky Hofs.

Van Wolfswinkel was er als de kippen bij: 1-0.

Invaller Charles Dissels bezorgde Vitesse twintig minuten later een enorme kater. Hij maakte 1-1, een verdiende treffer op dat moment. Sparta was na rust gevaarlijker dan Vitesse. Velthuizen redde al een keer op een schuiver van Dissels.

In de matige eerste helft was de thuisploeg beter geweest, zonder veel uitgespeelde kansen te creeren. Na ruim 25 minuten was Vitesse dichtbij de openingstreffer. Nicky Hofs, de beste speler aan Arnhemse zijde, legde van afstand aan, maar de bal dreunde na twintig meter tegen de buitenkant van de paal.

Nog dichter bij een treffer was Spartaan Joshua John, die in de 40e minuut geweldig uithaalde. De bal raakte boven Vitesse-doelman Piet Velthuizen de onderkant van de lat en stuitte toen weer het veld in.

Vlak voor rust mikte Nicky Hofs een vrije trap, vanaf randje strafschopgebied, te hoog.

Voor aanvang van de wedstrijd maakte de thuisclub de naam bekend van de Afrikaanse vechtarend, die vanaf dit seizoen als symbool voor Vitesse gaat dienen. De nog piepjonge vogel heet Hertog.

Vitesse - Sparta 1-1 (0-0). 50. Van Wolfswinkel 1-0; 72. 1-1 Dissels.

Toeschouwers: 15.300

Scheidsrechter: Tom van Sichem. Gele kaarten: Sprockel, Molhoek (Vitesse), Slot, Rutjes, Jaggy, Slijngard (Sparta).

Opstelling: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Van der Struik (16. Schreuder), Drost; Claudemir, Molhoek; Jenner (65. Kolk), Hofs (88. Kaya), Buttner; Van Wolfswinkel.

Sparta: Varkevisser; Vermes, Adeleye, Rose, Slijngard (Slijngard), Poepon, Slot (75. Van Bueren), Jaggy, Touzani, John, Rutjes (40. Dissels).

Bijzonderheden: bij Sparta zijn de oud-Vitessenaren Ruud Knol en Harald Wapenaar niet inzetbaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.