Luciano Narsingh (links) vecht als dispensatiespeler voor Jong Feyenoord om de bal met Vitessenaar Million Manhoef, pas 18 jaar. De beloftencompetitie ziet er komend seizoen anders uit. De leeftijdsgrens gaat omlaag.
Volledig scherm
Luciano Narsingh (links) vecht als dispensatiespeler voor Jong Feyenoord om de bal met Vitessenaar Million Manhoef, pas 18 jaar. De beloftencompetitie ziet er komend seizoen anders uit. De leeftijdsgrens gaat omlaag. © BSR Agency

Vitesse tegen De Graafschap in nieuwe beloftencompetitie; NEC tegen Feyenoord

ZEIST - Vitesse en De Graafschap stuiten komend seizoen op elkaar in de nieuwe beloftencompetitie, die van teams Onder 21 jaar. De Gelderse clubs zijn ingedeeld in een divisie met acht teams. NEC zit met O21 in de andere poule, met onder meer Feyenoord.

De KNVB introduceert in de voetbaljaargang 2020-2021 nieuwe leeftijdscategorieën. De profclubs houden daarbij als beloftenteam de lichting Onder 21 jaar aan. Ajax, PSV, AZ en Utrecht doen niet mee. Zij zitten met hun Jong-teams in de eerste divisie. De opzet is de doorstroming van talent te verbeteren. Concreet betekent dit ook dat clubs spelers op jongere leeftijd laten afvloeien. De leeftijdsgrens bij beloftenteams was 23 jaar.

Met de herstructurering verdwijnt bij de profclubs de categorie Onder 19 jaar. Dat wordt Onder 18 jaar. Amateurclubs houden de oude leeftijdsgrenzen aan.

Bij de nieuwe competitie Onder 18 jaar wacht komend seizoen de Gelderse derby. Vitesse en NEC zijn in divisie 2 ingedeeld. De hoogste divisie herbergt Ajax, AZ, PSV en Feyenoord. De Graafschap zit in divisie 3

De KNVB heeft een concept-indeling gemaakt van de jeugdcompetities. Er zijn nog wijzigingen mogelijk. Clubs kunnen daarvoor aanvragen indienen.

Indeling

Onder 21 jaar

Divisie 1: ADO Den Haag, Almere City FC, FC Groningen, Heerenveen, FC Twente/Heracles, Feyenoord, NAC, NEC.

Divisie 2: Alphense Boys, De Graafschap, FC Emmen, PEC Zwolle, Roda JC, Excelsior, Vitesse, Willem II.

Onder 18 jaar

Divisie 1: Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PEC Zwolle, PSV, Sparta Rotterdam, Heerenveen.

Divisie 2: ADO Den Haag, AFC, FC Groningen, FC Twente/Heracles, FC Volendam, NEC, NAC Vitesse.

Divisie 3: Almere City FC, Alphense Boys, De Graafschap, FC Dordrecht, Koninklijke HFC, Excelsior, VVV-Venlo/Helmond Sport, Willem II.