Volledig scherm
Kees van Buuren (rood shirt) als voetballer bij Almere City, duellerend met Marvin Wijks van Rijnsburgse Boys. Hij gaat de Vitesse Voetbalschool leiden. © pro shots

Vitesse vindt oplossing voor ‘netelige positie’ Van Buuren

ARNHEM – Vitesse houdt Kees van Buuren binnenboord. De club stelt hem aan als manager van de commerciële voetbalschool. De betrekking geldt als alternatief, nu de Utrechter door de plots veranderde regels van de KNVB niet mag voetballen bij het beloftenteam.

Van Buuren (31) tekende dit voorjaar een contract voor Jong Vitesse. Hij kwam over van Almere City en zou met zijn ervaring als mentor moeten dienen tussen de talenten in de tweede divisie.

Dat plan kon in juni de prullenbak in. Vlak nadat de verbintenis rond was, veranderde de KNVB de reglementen voor het nieuwe seizoen. De bond legde de leeftijdsgrens bij beloftenteams op 23 jaar . Van Buuren mocht dus niet meer voor Jong Vitesse spelen.

De wijzigingen in Zeist volgden na klachten vanuit de topamateurs en de eerste divisie over de beloftenteams. Die zouden te veel spelers gebruiken, te vaak van samenstelling wisselen en ook geregeld spelers uit de eerste selectie laten meedoen, om ritme te houden. Daardoor werden ze veelal te sterk.

De reglementswijziging was voor Van Buuren een hard gelag. Vitesse respecteerde evenwel het contract en vond een oplossing in de Vitesse Voetbalschool.

Van Buuren gaat daar aan de slag als manager. De voetbalschool is een commerciële tak bij de eredivisionist. Die staat los van de academie, waarin eigen talent wordt opgeleid.

De Vitesse Voetbalschool geeft clinics en trainingen aan externe partijen. De Arnhem club ontvangt teams uit de hele wereld, zoals China, Engeland en de VS. Ook Nederlandse amateurclubs maken van de voetbalschool gebruik.

,,We zijn blij dat we tot een oplossing zijn gekomen”, reageert algemeen directeur Joost de Wit desgevraagd. ,,Kees heeft via de VVCS (Vereniging van contractspelers, red.) diverse cursussen gevolgd. Die komen nu mooi van pas.”

Van Buuren zal niet voor Vitesse gaan voetballen. Hij kan wel elders bij een amateurclub aan de slag. ,,Dat is helemaal aan hem”, zegt De Wit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.