Edward Sturing dirigeert Vitesse naar boven.
Volledig scherm
Edward Sturing dirigeert Vitesse naar boven. © BSR Agency

Vitesse wil na 22 jaar in GelreDome afrekenen met de ‘Vloek van PSV’

ARNHEM - Vitesse wil afrekenen met de Vloek van PSV. De Arnhemse club heeft in GelreDome nog nooit gewonnen van de Eindhovense club. De zegeloze reeks duurt nu al 22 jaar.

Vitesse versloeg PSV voor het laatst op 16 februari 1997. Het decor was Nieuw Monnikenhuize, het oude stadion van de club. Arco Jochemsen werd de matchwinnaar (1-0). Coach Edward Sturing heeft die statistiek meegenomen in zijn bespreking met de spelersgroep.

,,Ik heb de selectie een elftalfoto laten zien van het team met de laatste overwinning. Vanaf dat moment is er in Arnhem nooit meer gewonnen van PSV (twaalf nederlagen, negen keer gelijk, red.). Ik heb dat bewust bij de groep neergelegd. Dit team kan geschiedenis schrijven met de eerste overwinning op PSV in GelreDome.”

Succesjaren

Sturing heeft bij de groepsbespreking gerefereerd aan de succesjaren van Vitesse. Een jaar na de zege op PSV eindigde de Arnhemse club als derde in de eredivisie (seizoen 1997/1998). De coach uit Eerbeek was net gestopt. Hij was assistent van Henk ten Cate. Dat was de hoogste klassering van Vitesse ooit.

,,22 jaar is een lange tijd”, stelt Sturing. ,,We stappen met vertrouwen deze wedstrijd in. We hebben gewonnen van Heerenveen (4-2, afgelopen zondag, red.). Dat heeft iedereen zichtbaar goed gedaan.”

Omschakeling

Vitesse is gewaarschuwd voor PSV. Coach Ernest Faber, opvolger in Eindhoven van de ontslagen Mark van Bommel, heeft zijn team anders neergezet. ,,PSV speelt meer vanuit de omschakeling. Druk zetten van onze kant kan, maar dan moet de organisatie op defensief vlak wel staan.”

,,Bij ons zit de omschakeling ook als kwaliteit opgesloten”, weet Sturing. ,,Dat vloeit voort uit de werkwijze van anderhalf jaar (onder voorganger Leonid Sloetski, red.). We zullen ons eigen plan trekken. Maar daarbij alleen maar aanvallen, kan niet.”