Volledig scherm
Aad de Mos: 'In het leven bestaan twee zekerheden: iedereen gaat dood en een trainer wordt ontslagen'. Foto: Do Visser/De Gelderlander

Voor De Mos zijn er maar twee zekerheden

(20.06.06) ARNHEM - Hij verloor vaak zijn baan, maar nooit zijn scherpe tong. De nieuwe Vitesse - trainer Aad de Mos trok in zijn lange carrière vaak de aandacht met opmerkelijke uitspraken en spraakmakende acties. Een bloemlezing.

1985: Aad de Mos wordt ontslagen bij Ajax als hij Marco van Basten in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Haarlem op de bank houdt. Onder Tonnie Bruins Slot wordt Ajax wel Nederlands kampioen.


1986/87 en 88/89: KV Mechelen-trainer Aad de Mos wordt door de Belgische spelers verkozen tot in België verkozen tot coach van het jaar.


1992: Bij Anderlecht verschijnt Aad de Mos in een Mercedes met op het nummerbord: AAD 3000.


1993: Aad de Mos na zijn aanstelling bij PSV: ‘Ik ben een garantie voor succes’.


1994: Een onvergetelijk staaltje blufpokervoetbal staat op naam van Aad de Mos, die als coach van PSV ooit confrère Louis van Gaal een poets dacht te bakken. De Mos zette voor de kraker tegen Ajax de jonge Boudewijn Zenden in de opstelling, liet de linksbuiten ook warmlopen, maar stuurde stiekem toch Erik Meijer in de rij spelers toen beide elftallen het veld betraden. Van Gaal zag het, overlegde even met zijn aanvoerder en een kwartier later stond het 0-3. Vijf dagen later was De Mos ontslagen.


2001: Aad de Mos wordt door het het bestuur van de trainersvakbond Coaches Betaald Voetbal (CBV) als lid geroyeerd, omdat hij zwaar heeft uitgehaald naar bondscoach Louis van Gaal in het weekblad Elsevier. Daarmee zou hij de gedragscode van de CBV hebben overtreden. „Op een ongelooflijke manier“, aldus directeur Jan Reker in een verklaring.


2002: Een conflict tussen KV Mechelen en Aad de Mos loopt uit de hand als oud-voorzitter Willy Van Den Wijngaert verbaal uithaalt. De belediging van de oud-voorzitter is grof en Van Den Wijngaert krijgt een boete.


2002: Aad de Mos verschijnt op een persconferentie bij KV Mechelen en wordt door politie het stadion uitgezet. Hij krijgt vervolgens een stadionverbod.


2004: Aad de Mos en Jan Van Winckel, zijn solidair met Prince Abdullah. De twee trainers brengen de Saoudische ploeg Al-Hilal terug naar de top van het klassement, maar na een machtsstrijd in de top van de club verdwijnt de prins. De Mos en zijn assistent zijn solidair en stappen op.


2006: Over Oranje op het WK in Duitsland zegt Aad de Mos: „Als Nederland kampioen wordt, is het kampioen van de counter, maar dat zal Marco van Basten niet erg vinden.“Aad de Mos over de selectie van het Nederlands elftal op het WK: „Als ik moest kiezen tussen Huntelaar en van Nistelrooij, zou ik Huntelaar meenemen.“„Als ik morgen een club kan trainen, aarzel ik geen seconde.“

Aad de Mos op zijn eigen website: www.aaddemos.com„Ik moet gras onder mijn voeten voelen om perfect gelukkig te zijn.“

De Mos op zijn eigen website.„In het leven bestaan twee zekerheden: iedereen gaat dood en een trainer wordt ontslagen.“

Aad de Mos

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.