Volledig scherm
Tim Matavz scoort op bijzonder fraaie wijze tegen Heracles Almelo. © BSR Agency

Zorgen om Matavz en Tronstad bij Vitesse

ARNHEM -  Vitesse krijgt een ander gezicht. Nouha Dicko en Sondre Tronstad starten in de basis tegen FC Groningen. Daarnaast keert Tim Matavz terug in de spits. Voor de nieuwelingen Joshua Brenet en Filip Delaveris is nog geen plek in de selectie van de Arnhemse club.

Hoffenheim-huurling Brenet en de Noor Delaveris, overgekomen van Odds BK, zijn nog niet fit genoeg, stelt coach Edward Sturing. Zij zijn op de laatste dag van de transferperiode aangetrokken, maar worden eerst verder opgetraind op Papendal.

,,Iedereen wil de nieuwelingen er zo snel mogelijk bij”, zegt de trainer. ,,Maar dat moet wel met beleid. Te snel is ook niet goed. Dan bestaat het gevaar op terugslag of blessures. Topsport is altijd balanceren op een dun koord. Fit en topfit zit in details. Maar wij moeten wel verder kijken dan de eerstvolgende wedstrijd.”

Griep

De fysieke staat van Matavz en Tronstad baart de staf van Vitesse zodoende ‘enige zorgen’. Het duo begint niet okselfris aan de klus in Groningen.

,,Matavz komt terug van griep”, stelt Sturing. ,,Hij heeft in twee weken tijd twee dagen getraind. Het is dus afwachten hoe lang hij kan spelen. Ik betwijfel of hij negentig minuten aan kan. Maar Matavz start wel. Hij is voor ons erg belangrijk. Als aanspeelpunt en afmaker.”

Tronstad

Nu Navarone Foor is vertrokken naar Al-Ittihad Kalba in de Verenigde Arabische Emiraten start Tronstad in de basis. De Noor, in de winter overgenomen van Haugesund, mist pure inhoud. 

,,Dat gaat om een laatste stap”, weet Sturing. ,,Hij overlegt als laatste wedstrijd de Noorse bekerfinale van 8 december (1-0 verlies met Haugesund tegen Viking Stavanger, LL). Hij heeft deze week een helft gespeeld bij het beloftenteam. Daarna had hij lichte spierklachten. Nu voelt hij zich goed. Maar wij kijken ook over Groningen heen. Woensdag wacht de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Ajax. Dat is voor Vitesse een heel belangrijke wedstrijd. Dan moet hij er ook staan.”

Eli Dasa

In alle puzzelwerk is de rentree van Eli Dasa voor Vitesse een pluspunt. De Israëliër keert na twee maanden terug van een enkelblessure. ,,Hij is alleen in noodgevallen inzetbaar.”

Sturing kijkt met een schuin oog nog naar de internationale transfermarkt. Landen als Rusland (21 februari) sluiten later. ,,Ik maak me geen zorgen”, zegt de coach van Vitesse. ,,Maar ik kijk ook nergens meer van op. Het vertrek van Foor viel nog na de sluiting van onze transferwindow. Profvoetbal gaat ook om geld.”