Volledig scherm
Alexander Büttner (links) en Maikel van der Werff herstellen na de training in een ijsbad. © Pro Shots

Zweten en zwoegen in de Alpen: vijf conclusies over voorbereiding van Vitesse

SANKT VEIT AN DER GLAN – Vitesse stapt de tweede fase van de voorbereiding in. Trainer Leonid Sloetski gaat vanaf nu gericht zijn basis neerzetten. In de Oostenrijkse Alpen gelden voor de Arnhemse selectie geen excuses meer.

Voor Sloetski (47) geven de oefenduels met Shakhtar Donetsk, Arsenal Tula en Lokomotiv Moskou de komende anderhalve week de maat aan bij Vitesse. Vijf punten uit de eerste weken van de zomercampagne.

Volledig scherm
Alexander Büttner vecht op de training van Vitesse in Oostenrijk om de bal met Thomas Bruns. © Pro Shots

1. Büttner is top

De strakke, knokige kaaklijn zegt alles. Alexander Büttner is sinds zijn terugkeer bij Vitesse nog nooit zo fit geweest. En dat vertaalt zich in dadendrang op het veld. De rushes zijn talrijk, de omschakeling is top en de duelkracht is enorm. Zo drijven vanzelf de extra kwaliteiten van de Doetinchemse back boven. Deze Büttner is top voor Vitesse. Max Clark, overgekomen van Hull City, zit in de wachtkamer.

Volledig scherm
Remko Pasveer laat op het trainingskamp van Vitesse in Oostenrijk een zeer gedreven, goede indruk achter. © Pro Shots

2. Pasveer is herboren

Als iedereen de bus instapt voor de reis van het trainingsveld naar het nabijgelegen hotel, zet Remko Pasveer de koptelefoon op. En hij gaat rennen naar het luxueuze onderkomen van Vitesse, enkele kilometers verderop. Het zegt alles pover de arbeidsethos, het fanatisme en het professionalisme van de Tukker. Maar daarbij is hij óp het veld ook herboren. Solide bij voorzetten, sterk in één-op-één, meevoetballend uitstekend en katachtige in reflexen. Vitesse mag dan Eduardo huren van Chelsea, de Portugees moet vol aan de bak om de nummer 1 te worden. Dit is de Pasveer, waarvoor Vitesse vorig jaar tonnen aan transfergeld betaalde. Top. Jeroen Houwen is de derde keeper in Arnhem. Dat is glashelder.

3. Zweten en zwoegen

De concurrentiestrijd is bij Vitesse in alle omvang begonnen. Sloetski werkt op de trainingen met een beoogde basis. Val je daar buiten, is het zweten en zwoegen om de coach te overtuigen. Het gevolg laat zich raden: er wordt messcherp getraind bij de Arnhemse eredivisionist. De vonken vliegen er in Oostenrijk van af. Niemand wordt gespaard. De partijen zijn voor de kijker een lust voor het oog. Hoog tempo, heerlijke duels, mooie slidings (Rasmus Thelander) en ook fraaie goals.

Volledig scherm
De strijd om een plek in het elftal levert bij Vitesse mooie gevechten op. De nieuwe Deen Rasmus Thelander duelleert hier met Thomas Buitink, talent uit eigen stal. © Pro Shots

4. Turbotempo op de transfermarkt

Vitesse is zo goed als uitgeshopt. Technisch directeur Marc van Hintum heeft in turbotempo de selectie neergezet. Zonder miljoenen tegelijk te hebben uitgegeven, staat er een goede groep. Verkopen wil de ‘td’ niet. Als dat het geval is, zijn dat niet de grote spelers. ,,We willen waarde hebben op het veld”, stelt de directeur. ,,Maar ook kwaliteit. We willen onze ambities waarmaken. Dan is er geen ruimte om nu topspelers te verkopen. Dan schieten we onszelf in de voet.”

Van Hintum wil er eigenlijk nog wel wat kwaliteit bij. Hij hoopt op Mason Mount. ,,Dat zou echt top zijn.”

Volledig scherm
Valeri Oyf bekijkt de training van Vitesse. De eigenaar van de club is een paar dagen bij de selectie op bezoek geweest. © Pro Shots

5. De Russen zijn zeer betrokken

Er waait een frisse, Russische wind bij Vitesse. Clubeigenaar Valeri Oyf en commissaris Yevgeny Merkel waren de afgelopen dagen op het trainingskamp. Ze speelden zaterdag zelfs een potje voetbal met stafleden. ,,En de spierpijn valt mee”, zei Merkel zondagochtend met een lach op zijn gezicht. ,,We hebben de partij verloren, maar zetten nog wel ergens een keer een re-match uit.”

Oyf en Merkel willen dat het ‘Project Leonid Sloetski’ een succes wordt. De Russen zijn zeer betrokken bij Vitesse. Na Alexander Tsjigirinski, min of meer de onzichtbare man, is er nieuw elan in de club. En dat vertaalt zich ook in een ontspannen sfeer in het hart van de Arnhemse club.

Het woord is nu aan Sloetski op het veld. Daar moet een sterk team komen te staan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.