Volledig scherm
Door de goede prestaties in het vorige seizoen bereikte hoofdklasser Silvolde het landelijke bekertoernooi. © Theo Kock

‘Bekerloting amateurs is matchfixing’

DOETINCHEM - De KNVB heeft opzien gebaard met de ‘loting’ voor het bekertoernooi in het district Oost. Na de eerste ronde – medio november – ligt de helft van de kanshebbers er al uit.

Elf hoofdklassers uit het district Oost spelen in november een uitwedstrijd tegen een zaterdag- of zondageersteklasser. De vier Achterhoekse clubs reizen alle af naar Twente. De Aaltense zaterdaghoofdklasser AZSV neemt het in Enschede op tegen Rigtersbleek.

De zondaghoofdklassers Silvolde, RKZVC en Longa’30 spelen verre uitwedstrijden tegen respectievelijk TVC’28 (Tubbergen), Tubantia (Hengelo) en SVZW (Wierden).

‘Thuis of uit, het hangt volledig af van de loting’

Volledig scherm
DUNO uit Doorwerth won vorig seizoen de beker door in de finale Rohda Raalte te kloppen. © Gerard Vrakking

Volgens pr-adviseur Jaap Paulsen van de KNVB heeft deze ‘loting’ een reden. ,,Het afgelopen jaar was het zo dat de eersteklassers tegen hoofdklassers veelal een uitwedstrijd speelden in deze ronde, waardoor er mede op verzoek van de clubs door de competitieleider voor is gekozen om het dit jaar om te keren. Vanaf de volgende ronde zijn deze keuzes niet meer mogelijk, dan hangt het volledig van de loting af of zij uit of thuis spelen.’’

Paulsen zit er met zijn uitspraak echter volledig naast. In voorbije seizoenen werd er door de competitieleider voor de eerste knock-outronde vooral regionaal ‘geloot’.

Een jaar geleden speelde AZSV in de eerste ronde tegen SV Dinxperlo en ging Silvolde op bezoek bij VVG’25 in Gaanderen. RKZVC moest toen een uitwedstrijd spelen bij derdeklasser Reünie, maar de club uit Borculo trok zich terug wegens een spelerstekort.

‘Er blijkt dat er totaal geen loting heeft plaatsgevonden’

Daar is nu echter geen sprake van. Het is alsof bij de profs in de eerste ronde de wedstrijden Ajax-Feyenoord, PSV-AZ en Vitesse-FC Utrecht op het programma staan.

Silvolde-secretaris Harold Sloot heeft de KNVB een brief gestuurd en beschuldigt de voetbalbond daarin van matchfixing.

 ,,Er blijkt dat er totaal geen loting heeft plaatsgevonden en vrijwel alle hoofdklassers zijn gekoppeld aan een vereniging uit de eerste klasse en als klap op de vuurpijl ook nog bijna allemaal met een uitwedstrijd. Wij voelen ons zwaar benadeeld, dit geldt ook voor de andere clubs. Tevens wordt nu de helft van de kanshebbers in één keer uitgeschakeld. Wij kunnen niet anders concluderen dan dat dit matchfixing is. Onze vraag is of de KNVB zichzelf hiervoor gaat bestraffen.’’

Bemmel

Hein Rombouts, bestuurslid technische zaken van SC Bemmel, is ook niet blij. ,,Dit nieuws komt al een verrassing. Het was ons niet bekend. Wanneer dit het doel van de KNVB is, is het bijzonder dat ze daarover geen contact met ons hebben opgenomen. Snap het hogere doel dat hiermee gediend zou moeten worden ook niet geheel. Overigens vinden wij het wel leuk om tegen Achilles ‘29 te spelen, zeker omdat onze oud trainer Stefan Muller daar nu de coach is. Ik weet echter niet of dit elk jaar zo moet gaan.”

Onlangs zorgde de voetbalbond ook al voor opschudding bij het bekendmaken van de poules in het bekertoernooi. In augustus en september speelden Achterhoekse en Liemerse vierde- en vijfdeklassers poulewedstrijden tegen voor hen volstrekt onbekende clubs uit de Betuwe en de regio Nijmegen. Dat leidde tot veel onvrede en dat is nu wederom het geval.

Andere districten

In de districten West I en II en Zuid I en II spelen de hoofdklassers wel tegen lager acterende ploegen en soms zelfs ook thuis. In de districten Oost en Noord is dat niet het geval.

De paringen van de eersteklassers uit het district Oost tegen de hoofdklassers zijn als volgt (speeldata 16 en 17 november): 

WHC-SDC Putten
Heino-Berkum
Rohda Raalte-NSC Nijkerk
Bennekom-AWC
CSV Apeldoorn-Juliana’31
RKHVV-DUNO D
SC Bemmel-Achilles’29
Rigtersbleek-AZSV
SVZW-Longa’30
Tubantia-RKZVC 
TVC’28-Silvolde

Amateurvoetbal